Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Banská Bystrica začala s najväčšou výsadbou stromov za posledné roky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Lesy vo svojom okolí obhospodaruje mesto takmer už 770 rokov. Nachádzajú sa v nadmorskej výške od 340 až po 1498 metrov nad morom.

Banská Bystrica 21. marca (TASR) – Mestské lesy Banská Bystrica začali v týchto dňoch s jarným zalesňovaním. V lesoch, ktoré vlastní samospráva, tento rok pribudne 37.650 stromčekov, z toho najviac, 11.550 smrekov. Doteraz ide o najväčšiu výsadbu stromov za posledné roky. TASR o tom informoval Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

"Zvýšeným zalesňovaním reagujeme najmä na minuloročné sucho, ktoré spôsobilo uschnutie časti sadeníc vysadených v minulých rokoch, ako aj odumretie väčšieho množstva starších stromov. Tie boli suchom oslabené a napadnuté podkôrnym hmyzom. Aj keď väčšina našich porastov sa obnovuje prirodzene zo semien dospelých stromov, zalesňovaním sa snažíme najmä o drevinovú pestrosť, aby budúce lesy boli odolné a ekologicky stabilné,"
vysvetlil riaditeľ mestských lesov Blažej Možucha s tým, že snahou lesníkov je obhospodarovať ich prírode blízkymi a trvalo udržateľnými spôsobmi.

Lesy vo svojom okolí obhospodaruje mesto takmer už 770 rokov. Nachádzajú sa v nadmorskej výške od 340 až po 1498 metrov nad morom. Zalesňovať sa vždy začínajú najskôr v nižších polohách okolo mesta a postupne sa pokračuje až pod hrebene Veľkej Fatry a Kremnických vrchov. Kým v roku 2021 bolo vysadených vyše 15.000 stromčekov, vlani ich bolo okolo 25.000.

"Na zalesňovanie využívame hlavne miestnych ľudí, ktorí s tým majú dlhodobé skúsenosti a majú vzťah k lesu. Snažíme sa takouto formou aj o podporu regiónu. Les rastie sto i viac rokov. Našu prácu tak budú hodnotiť až generácie po nás. Je dôležité, aké lesy im zanecháme. Do zalesňovania sa podľa možností preto zapoja aj žiaci materských, základných a stredných škôl v rámci aktivít lesnej pedagogiky," konštatoval hlavný inžinier mestských lesov Jozef Jankov.