Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Banská Štiavnica môže mať nové byty, vzniknú po prestavbe internátov

Banská Štiavnica Foto: TASR/Jozef Ďurník

Mesto má dnes v správe viac ako 100 nájomných bytov. Časť z nich sa nachádza na sídlisku Drieňová, asi 55 je ich aj v rámci objektov, nachádzajúcich sa v centrálnej pamiatkovej zóne.

Banská Štiavnica 14. mája (TASR) - Samospráva v Banskej Štiavnici má po aktuálnej výstavbe nájomných bytov na sídlisku Drieňová možnosť dostať do vlastníctva ďalšie byty.

Vzniknúť by mali prestavbou už nefungujúceho domova mládeže na Povrazníku.

Vlastníkom týchto objektov je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), ktorý už vypísal verejnú súťaž na ich prestavbu. Vzniknúť by tam mohlo až 88 bytov.

O podmienkach, za akých magistrát byty získa, by mohol so zhotoviteľom stavby rokovať hneď po ukončení súťaže. Zámer mesta odkúpiť tieto byty zobrali na vedomie aj poslanci na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Mesto B. Štiavnica stavia v súčasnosti na sídlisku Drieňová dva bytové domy po 16 bytov. Tak, ako v prípade iných nájomných bytov, ktoré sa stavajú po celom Slovensku, aj tieto sú financované z úveru Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), štátnej dotácie a vlastného vkladu.

S výstavbou nájomných bytov na Drieňovej sa začalo vlani v auguste. Odovzdať by ich mali tento rok. Podľa primátorka Nadeždy Babiakovej magistrát dnes eviduje asi 145 žiadostí o byty.

Mesto má dnes v správe viac ako 100 nájomných bytov. Časť z nich sa nachádza na sídlisku Drieňová, asi 55 je ich aj v rámci objektov, nachádzajúcich sa v centrálnej pamiatkovej zóne. Dva, ktoré sú na ulici Andreja Kmeťa č.5 a na Akademickej ulici č.1 chce samospráva obnoviť.