Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

V Banskej Štiavnici pátrajú po netopierovi lietavcovi sťahovavom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Siman

Ochranári počas celého víkendu prehľadávajú banské otvory v Banskej Štiavnici a v Hodruši-Hámroch.

Banská Štiavnica 14. júla (TASR) - Netopiera lietavca sťahovavého sa snažia nájsť počas tohto víkendu v okolí Banskej Štiavnice aktivisti Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku. Jeden z najrýchlejšie lietajúcich netopierov sa v minulosti vyskytoval v Jurajovej štôlni. Ako pre TASR povedala ochranárka Denisa Löbbová, šachta však zarástla vegetáciou a netopiere sa z nej stratili.

Ochranári počas celého víkendu prehľadávajú banské otvory v Banskej Štiavnici a v Hodruši-Hámroch. Predpokladajú, že vzácny lietavec sťahovavý v regióne predsa len žije. Ochranárov povzbudil nález zo zimného sčítania, keď našli jediného zástupcu tohto druhu. "Problém je v tom, že je to veľmi rýchly netopier a stane sa, že nám ho nezachytia ani detektory. Hoci sme od piatka neboli úspešní pri tomto druhu, nevzdávame sa a aj dnes v noci budeme mať natiahnuté siete," povedala Löbbová.

Netopier lietavec sťahovavý obýval v 70. rokoch minulého storočia odvodňovaciu šachtu Juraj. Viedla do viacerých banských komplexov, čo vyhovovalo netopierom. Nepotrebné banské dielo však časom pohltila príroda a vegetáciou zarástol aj vstupný portál.

"Tento víkend sa snažíme cez deň pracovať na očistení portálu od vegetácie, aby sa tam netopierom uľahčil prístup. Zároveň sme zistili, že chodba je zaplavená, a tak sa v nej snažíme znížiť hladinu vody aspoň o 10 - 20 centimetrov. Toto je naša práca cez deň. V noci zase odchytávame netopiere do špeciálnych sietí a zisťujeme zastúpenie ostatných druhov," doplnila členka Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku.