Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Tohtoročné Nezabudnuté remeslá oživia krajania v Banskej Štiavnici

Na archívnej snímke Trojičné námestie v Banskej Štiavnici. Foto: TASR Dano Veselský

Prezentovať budú zachované tradície svojich predkov vo forme ukážok z vybraných remesiel a ľudovoumeleckej výroby, ale aj kultúrnych vystúpení.

Banská Štiavnica 28. júla (TASR) - Kultúre zahraničných Slovákov je venované podujatie Nezabudnuté remeslá, ktoré sa koná v sobotu na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici. Do mesta zavíta takmer šesť desiatok krajanov zo Srbska, Maďarska a Rumunska.

Prezentovať budú zachované tradície svojich predkov vo forme ukážok z vybraných remesiel a ľudovoumeleckej výroby, ale aj kultúrnych vystúpení. Tisícky návštevníkov sa tak budú môcť zoznámiť so spôsobmi spracovania konopí, s výrobou metiel, tokárstvom či výrobou povrazov.

"Okrem nich sa na podujatí predstaví ďalších približne 150 predajcov najmä zo Slovenska. O sprievodný program sa postará okrem hostí aj folklórny súbor Liptov. Podujatie po prvý raz ponúkne aj detský program, ktorý bude na Radničnom námestí," uviedol Rastislav Marko z banskoštiavnického Mestského úradu.

Tam budú na návštevníkov čakať okrem bábkových predstavení aj flašinetár, tvorivé dielne a hry. Sprievodným podujatím je výstava obrazov maliarov zo srbskej Kovačice, ktorá sa koná v Kultúrnom centre.

Podujatie sa koná s finančnou podporou Fondu na podporu umenia, Banskobystrického samosprávneho kraja a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.