Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Slovenské banské múzeum získalo do zbierok vzácne predmety lekárnika

Na snímke Slovenské banské múzeum Kammerhof v Banskej Štiavnici 12. mája 2016. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Ako informuje kurátor fondu Novšia história SBM Daniel Harvan, osobou lekárnika Jána Margótsyho sa začal zaoberať v roku 2013 v súvislosti s výskumom dejín farmácie v Banskej Štiavnici.

Banská Štiavnica 28. septembra (TASR) - Celkom 58 predmetov z pozostalosti po banskoštiavnickom lekárnikovi Jánovi Margótsym (1840 - 1903) získalo tento rok do svojich zbierok tamojšie Slovenské banské múzeum (SBM). Múzeum ich získalo akvizičnou činnosťou od potomkov rodiny Margótsyovej. Súbor predmetov obsahuje fotografie, písomnosti, doklady o vzdelaní, cestovné preukazy, ale napríklad aj vtedajšie tanečné poriadky.

Ako informuje kurátor fondu Novšia história SBM Daniel Harvan, osobou lekárnika Jána Margótsyho sa začal zaoberať v roku 2013 v súvislosti s výskumom dejín farmácie v Banskej Štiavnici. "V rámci neho som v auguste 2014 kontaktoval pravnučku Jána Margótsyho Veroniku Margótsyovú, ktorá žije v Miláne. Jej ochota a aktívny prístup – poskytnutie doplnkových informácií, najmä však dokumentačného materiálu, výskum výrazne posunuli," uvádza.

K spolupráci sa vrátili v roku 2021 s cieľom doplnenia informácií. "Výstupom z našej spoločnej práce je štúdia, ktorá bude prezentovaná na konferencii z dejín farmácie v októbri 2023 v Kremnici," pripomenul.

Rodina Margótsyová podľa Harvana vlastní mimoriadne zaujímavé rodinné kroniky - memoáre, patriace do kategórie písomných prameňov súkromného charakteru. "Jednou z nich je kronika Ladislava Margótsyho (1878 - 1957), syna lekárnika Jána Margótsyho, z ktorej sme pri koncipovaní štúdie čerpali najviac informácií. Z kroniky sa na rozdiel od archívnych dokumentov dozvedáme aj o rôznych, často zaujímavých okolnostiach, vedúcich k rozhodnutiam aktérov udalostí, o detailoch, nie zriedka aj o ich pocitoch, ktoré nenájdeme v dokumentoch úradného charakteru. Preto sú pre nás kroniky popri iných prameňoch zaujímavým doplnkovým zdrojom informácií," priblížil.