Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Banskobystrický kraj oficiálne otvorili novú cyklotrasu na Horehroní

Na snímke cyklochodník. Foto: EASY FOTO TASR - Maroš Černý

Podľa Petra Halaja, krajského cyklokoordinátora BBSK, základnú správu a údržbu zrekonštruovanej komunikácie prevezmú na seba obce, ktoré sú majiteľmi cesty.

Banská Bystrica 5. augusta (TASR) – Obce Šumiac a Telgárt spojila nová cyklistická trasa, ktorú v piatok oficiálne otvorili. "Zelená stuha Horehronia" je najdlhšou značenou cyklotrasou v regióne Horehronie. Tiahne sa od obce Telgárt údolím Hrona až po Bystrú a meria takmer 90 kilometrov. TASR o tom v piatok informovala Zuzana Jóbová, špecialistka destinačného marketingu Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Podľa nej pôvodným zámerom spolupráce Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) s obcami bolo úsek tzv. zelenej stuhy zrekonštruovať len do spevneného povrchu. Náročnosť ďalšej údržby a efektivita vynaložených prostriedkov podporila rozhodnutie o položení aj asfaltovej vrstvy. Vznikla tak komfortná cyklotrasa spájajúca dve obce pod Kráľovou hoľou.

"V rámci stavebných prác sa zrekonštruovala časť pôvodnej komunikácie s dĺžkou približne 2,4 kilometra a vybudoval sa úplne nový úsek cyklocesty v dĺžke asi 1,2 kilometra. Celková dĺžka zrekonštruovanej trasy je 3,6 kilometra. Investícia predstavuje 663.000 eur," upresnil Robert Machala, riaditeľ odboru cestnej infraštruktúry a územného plánovania BBSK.

Podľa Petra Halaja, krajského cyklokoordinátora BBSK, základnú správu a údržbu zrekonštruovanej komunikácie prevezmú na seba obce, ktoré sú majiteľmi cesty.

"Ide o viacúčelovú cestu, a preto povolenie na vstup budú mať lesné a poľnohospodárske mechanizmy, ktoré obhospodarujú príslušné parcely a ochranné zložky. Pohyb cyklistov a mechanizmov bude usmerňovať prevádzkový poriadok a doplnkové cyklistické označenie tak, aby boli všetci informovaní o možnostiach stretu a podľa toho prispôsobili svoju jazdu," vysvetlil Halaj.

"Naše obce sú k sebe opäť o niečo bližšie a môžeme sa tak vzájomne dopĺňať v ponuke pre návštevníkov. Z novej cyklotrasy máme veľkú radosť a verím, že sa jej potešia i návštevníci," uviedla Jarmila Gordanová, starostka Šumiaca.

"V Telgárte máme v záujme cyklotrasu dobudovať aj ponad obec okolo cintorína," doplnil Peter Novysedlák, starosta Telgártu.

"Kľúčová v rozvoji regiónov je spolupráca, a preto ďakujem obciam Šumiac a Telgárt za aktivitu. Národnému parku Nízkych Tatier a Lesom SR za súčinnosť a hľadanie riešení," zdôraznil Ondrej Lunter, podpredseda BBSK.