Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vedenie Banskobystrického kraja považuje rozpočet za nevykonateľný

Poslanci plánujú opravu chýb.

Banská Bystrica 14. apríla (TASR) - Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) považuje zastupiteľstvom upravený a schválený rozpočet za nevykonateľný. TASR o tom informoval hovorca úradu BBSK Miroslav Belička. Nezávislá poslankyňa BBSK Lenka Balkovičová na vyjadrenie reagovala tým, že zastupiteľstvo 11. apríla schválilo rozpočet vedome s dvoma formálnymi chybami, ktoré plánujú opraviť na najbližšom rokovaní.

Krajskí poslanci na piatkovom mimoriadnom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK jednomyseľne schválili rozpočet na tento rok a prelomili veto predsedu kraja. Poslanci potvrdili uznesenie, ktoré prijali už 28. februára. Predseda BBSK Marian Kotleba vo februári totiž krátko po hlasovaní uviedol, že rozpočet v takom znení nepodpíše. Dnes na prijatie rozpočtu reagoval hovorca BBSK Miroslav Belička. "Na základe pozmeňujúcich návrhov poslancov Zastupiteľstva BBSK nie je možné zostaviť rozpočet Banskobystrického samosprávneho kraja tak, aby bol vykonateľný. Pôvodný návrh rozpočtu a pozmeňovacie návrhy poslancov BBSK k nemu zašle vedenie BBSK na Ministerstvo financií SR na posúdenie. Pretože pozmeňujúce návrhy poslancov neumožňujú zostaviť programový rozpočet, vedenie kraja predpokladá, že sa tento ekonomický problém presunie do právnej roviny," napísal Belička.

Podľa informácií predsedu klubu nezaradených poslancov v zastupiteľstve BBSK Ladislava Kukolíka sa dnes popoludní stretli vedenia poslaneckých klubov. "Mali sme spoločné pracovné rokovanie, aby sme sa dohodli na ďalšom postupe na rokovaní 25. apríla," povedal Kukolík.

Vedenia poslaneckých klubov sa okrem iného zaoberali aj riešením problémov, ktoré sa vyskytli v schválenom rozpočte. "Vedome sme rozpočet schválili s dvoma formálnymi chybami, ale iba preto, aby sme finančne nebrzdili chod celého kraja. Dnes sme sa dohodli, ako tieto chyby odstránime a stane sa tak na najbližšom rokovaní zastupiteľstva BBSK," doplnila Balkovičová.

V piatok 11. apríla predseda BBSK Marian Kotleba povedal, že rozpočet schválený síce bol, ale podľa názoru zodpovedných pracovníkov Úradu BBSK nie je vykonateľný: "Takže uvidíme, ako bude situácia pokračovať. Ja osobne som presvedčený, že budeme asi pravdepodobne pokračovať ďalej v rozpočtovom provizóriu," povedal Kotleba.

"Rozpočet platí, je schválený a platný aj bez podpisu a úrad aj pán predseda ho musia rešpektovať," povedal pre TASR poslanec Jaroslav Demian. "Ja som navrhol potvrdiť uznesenie, ktoré sme prijali 28. februára v Banskej Bystrici - Kremničke. S tým, že v podstate v plnom znení tak, ako bolo navrhnuté aj s mojím pozmeňujúcim návrhom, toto uznesenie bolo potvrdené. Zo 45 prítomných 45 poslancov hlasovalo za tento návrh," uviedol Demian.

Pokračoval, že v rozpočte bude na vydávanie mesačníka BBSK Náš kraj, ktorého obsah skúmala už aj prokuratúra, vyčlenená nula: "A v takejto podobe Náš kraj vychádzať jednoducho nebude," podotkol Demian.