Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Situácia po povodni je v obciach bardejovského okresu stabilizovaná

Ilustračné foto. Foto: TASR Roman Hanc

V pondelok vydal SHMÚ hydrologické výstrahy prvého stupňa platné pre väčšiu časť územia Slovenska.

Bardejov 29. júna (TASR) – Situácia po nedeľňajšej povodni v obciach Becherov, Zborov a Chmeľová v okrese Bardejov, v ktorých vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity, je stabilizovaná. Vyhlásili ho aj v obci Jedlinka na toku Jedlinka a v obci Varadka na toku Ondava. Dnes ho starostovia jednotlivých obcí znížili na druhý stupeň.

„Voda začala klesať už včera. Bola to taká voda, že starí ľudia hovorili, že také niečo si nepamätajú. Najviac škôd spôsobila na poľných obecných cestách a samotnom toku, ktorý spravuje Slovenský vodohospodársky podnik. Predbežná tonáž kameňov bola vypočítaná na 350 až 400 ton, že nám bude treba na spevnenie tokov, pod mosty a podobne. Dnes robíme zabezpečovacie a záchranné práce," uviedol pre TASR starosta Becherova Jozef Gmiterko s tým, že voda zaplavila pivnice približne desiatich domov.

Ako ďalej povedal, ľudia prišli o úrodu i zvieratá. Škody nateraz nevyčíslili. Vodu z pivníc odčerpávali obecní dobrovoľní hasiči. V obci dúfajú, že sa podobná situácia nezopakuje, lebo tok nie je v najlepšom stave.

V obci Zborov, cez ktorú preteká potok Kamenec, z ktorého voda zaplavila jednotlivé obce, je situácia rovnako stabilizovaná. „Voda už opadla, takže situácia je pokojná," skonštatoval starosta Zborova Ján Šurkala s tým, že stále sú však v strehu, keďže Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy.

V pondelok vydal SHMÚ hydrologické výstrahy prvého stupňa platné pre väčšiu časť územia Slovenska. Ako o tom informoval na sociálnej sieti, studený front už postupuje cez Slovensko ďalej na východ.