Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bardejov môže byť vyradený zo Zoznamu svetového dedičstva UNESCO

Námestie v Bardejove Foto: TASR/Milan Kapusta

Dôvodom môže byť stavba obchodno-zábavné centra v blízkosti historického centra mesta.

Bardejov 7. augusta (TASR) – Tesne za hranicou historického centra mesta Bardejov vzniká obchodno-zábavné centrum. Aj napriek tomu, že stavba nezasahuje do pamiatkovej rezervácie, ktorá je zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, podľa riaditeľky Krajského pamiatkového úradu v Prešove Evy Semanovej môže táto stavba priniesť aj vyčiarknutie lokality z tohto zoznamu.

"Aj keď sme neboli dotknutí z pohľadu priestorového pôsobenia stavby, ale vo väzbe na premostenie ulice, ktoré vznikne na druhom nadzemnom podlaží obchodného centra, porušuje sa uhol pohľadu na svetové dedičstvo a to je to, za čo sa my budeme zodpovedať," uviedla riaditeľka.

Podľa jej ďalších slov v Periodickej správe o stave zachovania lokalít svetového kultúrneho dedičstva na Slovensku sa uvádza, že ide o komerčnú výstavbu, ktorá prinesie narušenie jedinečnej urbanistickej štruktúry a narušenie chráneného pohľad na lokalitu UNESCO. Mesto aj napriek tomu stavbu povolilo, dokonca pamiatkový úrad vo schvaľovacom procese opomenulo.

Podľa vedúceho kancelárie primátora mesta Bardejov Jozefa Guligu navrhovaná stavba sa nenachádza v území pamiatkovej rezervácie Bardejov vrátane historického jadra mesta a židovského suburbia, teda v pamiatkovom území a tiež nie je v ochrannom pásme pamiatkovej rezervácie Bardejov, ani v území evidovanej archeologickej lokality – historickom jadre mesta. Krajský pamiatkový úrad teda v predmetnom konaní nebol dotknutým orgánom.

"Doposiaľ nemáme žiadne informácie ani indície, že by Bardejov mal byť vyškrtnutý zo zoznamu UNESCO. Myslíme si, že obyvateľom a návštevníkom mesta sa premostením obchodného centra naskytne lepší a kompaktnejší pohľad na mestskú pamiatkovú rezerváciu," povedal Guliga.

Riaditeľka však oponuje, pretože vyhliadková kaviareň je plánovaná vo výške druhého nadzemného podlažia a tak bude akurát vo výške námestia a neposkytne pohľad ako napríklad veža kostola.

Krajský pamiatkový úrad však už podnikol všetky kroky, ktoré by mohli stavbe zabrániť. Môže len čakať na vyjadrenie UNESCO, čo však bude ešte trvať. Správa o stave lokalít za celé Slovensko je momentálne v štádiu prekladu a do Paríža bude poslaná niekedy v októbri.

"Ak UNESCO uváži, že je to naozaj negatívne, dá Bardejov na zoznam jeho ohrozených lokalít. Vtedy môžeme vyzvať vlastníka stavby, aby urobil nápravu. Ak k nej nedôjde, mesto môže byť zo zoznamu vyškrtnuté, no je to záležitosť niekoľkých rokov," uzatvorila Semanová.