Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Barokový Kostol sv. Ladislava v Kubáňove zrekonštruovali

Ilustračná snímka. Foto: TASR Daniel Veselský

Kostol sv. Ladislava bol postavený v roku 1737, reštaurovaný bol v rokoch 1910 a 1940. Vnútorné zariadenie kostola pochádza z 20. storočia.

Kubáňovo 9. novembra (TASR) - Barokový Kostol sv. Ladislava v Kubáňove v okrese Levice prešiel komplexnou rekonštrukciou. Pri príležitosti jej ukončenia sa uskutočnila farská slávnosť za účasti nitrianskeho biskupa Viliama Judáka, v rámci ktorej boli požehnané busty kňazov Alojza Kozu a Dezidera Solymossyho, ktorých životy sú späté s farnosťou Kubáňovo. Počas svojho života boli perzekvovaní zo strany ateistického komunistického režimu, informovalo Biskupstvo Nitra. Rekonštrukcia kostola bola hradená z vlastných zdrojov farnosti, z verejnej zbierky a z finančnej pomoci, ktorú farnosť získala z Maďarska.

Kostol sv. Ladislava bol postavený v roku 1737, reštaurovaný bol v rokoch 1910 a 1940. Vnútorné zariadenie kostola pochádza z 20. storočia. Na hlavnom oltári je barokový obraz svätca z čias stavby kostola. Kostol sa zachoval dodnes napriek zemetraseniu v roku 1763 a jeho vážnejšiemu poškodeniu, napriek dvom požiarom i škodám spôsobeným svetovými vojnami, či napriek rôznym politickým režimom.

Rekonštrukciu si vyžiadal zlý technický stav objektu. Jej cieľom bolo reštaurovanie exteriéru kostola ako celku. V rámci prác boli osadené aj nové odliatky sôch sv. Petra a sv. Pavla po oboch stranách veže, ktoré boli zničené vojnou. Ďalšie práce zahŕňali chemickú injektáž proti vzlínavosti vlhkosti v priečelí kostola, osadenie špeciálnych sietí z vnútornej strany okenných otvorov na veži a pod vežou proti vniknutiu vtáctva na povalu a do veže kostola, osadenie zábran - kovových tŕňov proti hniezdeniu vtáctva či reštaurovanie vstupných kamenných portálov.