Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na Báthoryčkinej kvapke krvi darovalo krv približne dvesto ľudí

Festival Báthoryčkina kvapka krvi sa začal odberom krvi Národnou transfúznou službou v Miestnom kultúrnom stredisku v Čachticiach v sobotu 17. augusta 2013. Na snímke darkyne prezlečené v svadobných šatách za obete krvilačnej uhorskej grófly Alžbety Báthoryovej odovzdávajú krv. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na budúci rok bude 400. výročie úmrtia Alžbety Báthoryovej a Spolok Čachtického ringu sa pripravuje na pripomenutie tohto výročia.

Čachtice 17. augusta (TASR) – Približne dvesto ľudí darovalo dnes dopoludnia krv na druhom ročníku festivalu Báthoryčkina kvapka krvi v Čachticiach. TASR o tom informoval Ivan Čechvala z občianskeho združenia Spolok Čachtického ringu.

„Festival je spojený s odberom krvi, ako symbol toho, že ona brala krv ľuďom. Chceme ju napodobniť s dobrým úmyslom pre zdravotníctvo, aby bol z toho nejaký výťažok,“ povedal Čechvala.

Pripomenul, že na budúci rok bude 400. výročie úmrtia Alžbety Báthoryovej a Spolok Čachtického ringu sa pripravuje na pripomenutie tohto výročia.

„Pri tej príležitosti robíme podujatia, ktoré hovoria o jej význame pre Čachtice. Chceme obec sprístupniť verejnosti a ukázať všetky historické pamiatky, ktoré v Čachticiach sú – čachtický hrad, múzeum, čachtické katakomby,“ doplnil Čechvala.



Báthoryčkina kvapka krvi ponúkla podľa neho aj hudobný festival, na ktorom sa počas celého dňa vystriedalo niekoľko kapiel. Ďalej jarmok remesiel, degustáciu vína a gurmánskych špecialít, prehliadku pivnice pod umieračikom, lukostreľbu, jazdu na koňoch či bičovanie na dereši.

„Sme dobrovoľnícke združenie, ktoré sa snaží priblížiť kultúru a stredoveké zvyky ľuďom a urobiť festival, ktorý by sa každý rok opakoval,“ uzatvoril Čechvala.