Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Banskej Bytsrici, Zvolene a Lučenci zaočkujú iba zaregistrovaných

Ilustračné foto. Foto: TASR – Dano Veselský

Podmienka vzťahujúca sa na registráciu platí pre veľkokapacitné očkovacie centrá. V prípade záujmu o očkovanie v nákupnom centre nie je potrebné sa registrovať.

Banská Bystrica 30. novembra (TASR) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) bude od 6. decembra vo veľkokapacitných očkovacích centrách v Banskej Bystrici, Zvolene a v Lučenci očkovať len zaregistrovaných záujemcov cez portál korona.gov.sk, a to v prípade prvej i tretej dávky vakcíny. Očkovať bez predchádzajúcej registrácie bude už len na výjazdoch v regiónoch či v nákupných centrách. Informoval o tom v utorok podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

„K takému kroku sme sa rozhodli pristúpiť najmä preto, že dnes sa nám v očkovacích centrách miešajú záujemcovia o prvú, druhú a tretiu dávku vakcíny, registrovaní i neregistrovaní. Vznikajú dlhé rady a množstvo ľudí sa koncentruje na jednom mieste, čo je nebezpečné aj z epidemiologického hľadiska a náročné na organizáciu,“ zdôvodnil podpredseda kraja.

Podľa neho v priebehu najbližších mesiacov nároky na kapacity týchto centier budú dvojnásobné v porovnaní s dneškom. Počas júna dostalo druhú dávku vakcíny v BBSK 73.504 ľudí a na tretiu majú nárok počas decembra.

„Je potrebné, aby sme do očkovania vniesli poriadok a sústredili sa na zvyšovanie očkovacích kapacít v súlade s dopytom od registrovaných záujemcov. Kraj plánuje osloviť zástupcov zdravotníckych zariadení na svojom území a rokovať s nimi o navyšovaní kapacít,“ konštatoval Lunter.

Ako zdôraznil, so zdravotníckym personálom by im vedeli pomôcť, na výzvu BBSK počas minulého týždňa zareagovalo asi 130 lekárov a sestier. „Je nevyhnutné, aby sa očkovacie možnosti rozšírili a zvýšili sa aj platby od zdravotných poisťovní za jedného zaočkovaného. To by umožnilo zvýšiť odmeny i zdravotníkom, ktorí očkujú. Na tomto sme sa zhodli na rokovaní SK8 a spoločne sa obrátime na ministerstvo zdravotníctva,“ dodal podpredseda BBSK.

Možnosť očkovania bez predchádzajúcej registrácie zostáva počas výjazdov do regiónov či nákupných centier. Zoznam kraj pravidelne aktualizuje na www.bbsk.sk/ockovaciecentra. Ľudia sú informovaní aj cez sociálne siete a prostredníctvom starostov a primátorov.