Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej chcú zrušiť

Na snímke historická druhá budova Prvého Slovenského gymnázia v Revúcej, v ktorej do roku 2018 sídlilo Prvé slovenské literárne gymnázium, 9. júla 2020. Foto: TASR – Branislav Caban

Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej nebude mať v školskom roku 2020/2021 žiakov a následne bude krajské zastupiteľstvo rozhodovať o návrhu na jeho vyradenie zo siete škôl.

Revúca 10. júla (TASR) – Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja bude rozhodovať o vyradení Prvého slovenského literárneho gymnázia (PSLG) Revúca zo siete škôl a školských zariadení z dôvodu nízkeho počtu žiakov. TASR to potvrdila vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

„V tomto školskom roku zmaturovalo na PSLG 19 štvrtákov, v treťom ročníku mala škola len štyroch žiakov. Tí po dohode s riaditeľom školy požiadali o prestup do Gymnázia Martina Kukučína Revúca a riaditeľ im takýto prestup umožnil pri zachovaní študijného programu,“ uviedla Štepáneková.

V školskom roku 2020/2021 tak podľa jej slov PSLG nebude mať žiakov a následne bude krajské zastupiteľstvo rozhodovať o návrhu na jeho vyradenie zo siete škôl. „Z ekonomických dôvodov nie je možné prevádzkovať školu, v ktorej študujú len štyria žiaci. Gymnaziálna forma vzdelania zároveň v meste zostáva zachovaná,“ podotkla vedúca oddelenia komunikácie.

PSLG Revúca zriadili v roku 1997 a okrem zvýšeného objemu vyučovania slovenčiny a literatúry ponúkalo študentom aj predmety ako literárno-dramatická tvorba či základy žurnalistiky. V roku 2018 ho BBSK z dôvodu slabej naplnenosti presťahoval z historickej budovy Prvého slovenského gymnázia do objektu, v ktorom sídli Gymnázium Martina Kukučína. Pôvodnú prázdnu budovu chce kraj zmeniť na interaktívne múzeum.