Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kraj: Predaj nemocnice v Žiari nad Hronom neovplyvní starostlivosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Vedenie župy chce ďalšie stretnutie s oboma spoločnosťami iniciovať ešte tento mesiac, diskutovať plánujú o rozsahu a forme poskytovania zdravotnej starostlivosti v Žiari nad Hronom.

Banská Bystrica 10. júna (TASR) – Zmena vlastníka nemocnice v Žiari nad Hronom by nemala ovplyvniť dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti v regióne. V stanovisku k predaju piatich zdravotníckych zariadení v Banskobystrickom kraji, na ktorom sa dohodli sieť nemocníc ProCare a Svet zdravia so spoločnosťou AGEL, to uviedol Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

Z piatich zdravotníckych zariadení, ktoré súkromná sieť nemocníc ProCare a Svet zdravia plánuje predať spoločnosti AGEL, vystupuje BBSK ako vlastník len v prípade nemocničných budov v Žiari nad Hronom. So zástupcami oboch spoločností v súvislosti so zmenou vlastníckych pomerov v zdravotníckom zariadení rokovalo vedenie kraja vo štvrtok (9. 6.).

"Zástupcovia oboch spoločností na spoločnom stretnutí deklarovali, že vlastnícke zmeny neovplyvnia vzťahy medzi BBSK a nájomcom budov nemocnice v Žiari nad Hronom a ani dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti," uvádza BBSK v stanovisku.

Ďalším krokom zo strany BBSK bude právna analýza súčasných zmluvných vzťahov a právnych súvislostí, ktoré by mohli byť týmto predajom dotknuté. Vedenie župy chce ďalšie stretnutie s oboma spoločnosťami iniciovať ešte tento mesiac, diskutovať plánujú o rozsahu a forme poskytovania zdravotnej starostlivosti v Žiari nad Hronom.

Sieť ProCare a Svet zdravia sa so spoločnosťou AGEL dohodla na predaji piatich zdravotníckych zariadení v Banskobystrickom kraji. Okrem nemocnice v Žiari nad Hronom ide o nemocnicu v Banskej Štiavnici, Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici a polikliniky v Žiari nad Hronom a vo Zvolene.

Celá transakcia podlieha ešte súhlasu Protimonopolného úradu SR. Definitívne prevzatie sa predpokladá do konca roka 2022. Výšku transakcie sa obidve strany rozhodli nezverejňovať.