Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

BBSK schválil dodatok zmluvy so SAD Zvolen, kraju má priniesť úsporu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Podľa Kotlebu prebiehajú na úrade aj rokovania s ďalším dopravcom, a to SAD Lučenec.

Ilija 14. augusta (TASR) – Finančné úspory, ale aj zjednodušenie kontroly výkonov prepravcu, prinesie podľa predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu nový dodatok k zmluve o výkone vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave na území kraja so spoločnosťou Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen. Ten dnes na výjazdovom rokovaní zastupiteľstva BBSK v obci Ilija (okres Banská Štiavnica) schválili krajskí poslanci. Zároveň vedenie kraja poverili, aby najvýhodnejšie podmienky pre kraj vyjednal aj s ďalším dopravcom, a to SAD Lučenec.

K vypracovaniu dodatku pristúpil kraj z toho dôvodu, že súčasne platnú zmluvu považuje za nevyváženú. Primárnym dôvodom bola úprava pre kraj nevýhodných podmienok na odpisovanie investícií do obnovy vozidlového parku dopravcu. V súčasnosti totiž zmluva umožňuje dopravcovi nastaviť si jednostranne dĺžku odpisov v rozmedzí šesť až desať rokov.

Keďže platnosť zmluvy by mala končiť koncom roka 2018, dopravca si podľa kraja začal v predchádzajúcich rokoch na tieto investície uplatňovať najkratšiu možnú dobu odpisovania šesť rokov, v dôsledku čoho došlo k výraznému nárastu nákladov na výkony vo verejnom záujme. Kým napríklad v roku 2010 zaplatil kraj za tieto výkony 9,93 milióna eur, v minulom roku to bolo 20,96 milióna eur. „To bolo až o 5,26 milióna eur viac, ako bolo pôvodne naplánovaných v rozpočte BBSK na rok 2016,“ konštatuje kraj. Ak by dodatok nebol schválený, v rokoch 2017 - 2018 by boli výdavky pre kraj navýšené minimálne o 20 miliónov na rámec zvyčajného rozpočtu.

V schválenom dodatku bolo obdobie odpisovania investícií do vozového parku predĺžené na 10 rokov bez možnosti, aby si dopravca mohol túto lehotu odpisovania sám jednostranne skrátiť. Zároveň bola zmluva s dopravcom predĺžená o ďalších päť rokov, a to do konca roka 2023. Podľa Kotlebu tak úsporu kraju prinesie jednak zníženie výšky straty, ale aj predĺženie doby odpisov.

„Dodatok sa rodil veľmi ťažko, boli to tvrdé rokovania, ale výsledok pre samosprávny kraj a obyvateľov bude jednoznačný. Počas prvých dvoch rokov úspora takmer, teda v ideálnom prípade, až 20 miliónov eur, čo nám umožní v prípade potreby a objektívnych požiadaviek obyvateľov rozšíriť aj objem výkonov autobusových spojov,“ zhodnotil Kotleba. Schválenie dodatku tiež podľa jeho slov zjednoduší kontrolu výkonov prepravcu, do autobusov budú totiž inštalované GPS moduly.

Aj keď bol návrh dodatku na rokovaní jednohlasne schválený, názory poslancov v diskusii sa rôznili. Podľa poslanca Kamila Danku kraj nijako neušetrí a v konečnom dôsledku zaplatí rovnakú sumu, len v inom období. „O určitej úspore možno hovoriť z toho dôvodu, že budeme mať k dispozícii cash flow na bežné opravy a havarijné stavy,“ podotkol Danko. Naopak, podľa poslanca a predsedu komisie dopravy v zastupiteľstve samosprávneho kraja Juraja Družbackého kraj ušetrí. „Už v prvých dvoch rokoch urobí vyrokovaná cena značné úspory pre BBSK,“ podotkol.

Podľa Kotlebu prebiehajú na úrade aj rokovania s ďalším dopravcom, a to SAD Lučenec. „Vzhľadom na to, že v minulosti došlo k odlišnému finančnému plneniu pre Zvolen a Lučenec, tak aj tie podmienky budú musieť túto situáciu odrážať a toto je predmetom vzájomných rokovaní,“ dodal predseda kraja s tým, že podmienky, ktoré ponúka spoločnosť aktuálne, sú pre kraj neprijateľné.