Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Výročie narodenia Maximiliána Hella pripomenie suvenírová bankovka

Významný fyzik a astronóm 18. storočia Maximilián Hell. Foto: TASR ARCHÍV Svätopluk Písecký

Suvenírových bankoviek s podobizňou významného slovenského astronóma bude k dispozícii 10.000 kusov.

Banská Bystrica 19. novembra (TASR) – Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus v spolupráci s Krajskou hvezdárňou a planetáriom Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom vydávajú pri príležitosti 300. narodenia Maximiliána Hella suvenírovú bankovku. Predaj bankovky sa začína vo štvrtok, pre pandemické opatrenia sa uskutoční online. TASR o tom informovala marketingová manažérka KOCR Zuzana Jóbová.

Predaj bankovky mal pôvodne odštartovať na začiatku októbra v priestoroch krajskej hvezdárne a základnej školy v Štiavnických Baniach, kde sa Hell v roku 1720 narodil. Priamy predaj bol nakoniec pre situáciu s pandémiou nového koronavírusu zrušený, bankovka je však od štvrtka 10.00 h dostupná prostredníctvom eshopu na stránke www.zahoramizadolami.sk.

Suvenírových bankoviek s podobizňou významného slovenského astronóma bude k dispozícii 10.000 kusov, ich predaj sa uskutoční v troch rôznych fázach. Po online predaji bude bankovky od 25. novembra možné zakúpiť aj v priestoroch krajskej hvezdárne a planetária v Žiari nad Hronom a od 24. novembra na Obecnom úrade v Štiavnických Baniach. Tretia časť bankoviek bude v predaji fyzicky počas budúceho roka, konkrétny termín zatiaľ známy nie je.

„Osobnosť Maximiliána Hella vnímame ako hodnotnú tému, a to nielen preto, lebo bol skutočným prínosom pre astrofyziku. Dnes je odkaz Maximiliána Hella živý najmä v organizáciách, ktoré nesú jeho meno a ktoré svojimi aktivitami prispievajú k šíreniu povedomia o tomto slávnom rodákovi. Chceme ich aktivity podporovať, pretože v nich vidíme potenciál, ako zaujať jedinečnou témou návštevníkov Banskobystrického kraja a možno vytvoriť aj dôvod, prečo sem prísť,“ uviedla Eva Macuľová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Maximilián Hell sa narodil vo Windschachte, dnešných Štiavnických Baniach, kde sa jeho otec významne podieľal na stavaní povestných štiavnických tajchov. Stál napríklad za zistením, že Venuša nemá žiadny mesiac, jeho pozorovania pomohli spresniť vzdialenosť Zeme od Slnka, priekopnícke sú aj jeho výskumy v oblasti polárnej žiary a magnetického poľa.