Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Banskobystrickému kraju sa darí v turistike. Stúpa v rebríčku

Námestie v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Dušan Hein

Okres Banská Bystrica sa z hľadiska celkového počtu návštevníkov v sledovanom období zaradil na ôsmu priečku spomedzi všetkých okresov.

Banská Bystrica 17. decembra (TASR) – Cestovnému ruchu v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa v období januára až septembra tohto roka darilo. Stúpol počet zariadení, návštevníkov i prenocovaní. Celkové tržby ubytovateľov prekročili 43 miliónov eur a medziročne narástli o štvrtinu. TASR o tom informovala Eva Voskárová z informačného servisu Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Banskej Bystrici.

"Za január až september 2019 poskytovalo ubytovacie služby v kraji 637 zariadení s celkovou kapacitou 22.799 lôžok v 8682 izbách. Počet návštevníkov dosiahol takmer 574.000 osôb a BBSK sa tým zaradil hneď za Bratislavský, Žilinský a Prešovský kraj. Rovnakú priečku dosiahol i z hľadiska počtu prenocovaní - 1,7 milióna," zhodnotila Voskárová.

Okres Banská Bystrica sa z hľadiska celkového počtu návštevníkov v sledovanom období zaradil na ôsmu priečku spomedzi všetkých okresov. K dispozícii bolo 153 ubytovacích zariadení, ktorých služby využilo viac než 122.000 návštevníkov. Zhruba 78 percent tvorili domáci, zvyšok najmä Česi, Maďari a Poliaci.

"V medziročnom porovnaní počet ubytovacích kapacít v Banskobystrickom okrese vzrástol o 19 zariadení, zároveň sa zvýšil počet návštevníkov. Predstavovalo to vyše 31-percentný nárast u domácich i zahraničných návštevníkov. Priemerná cena za ubytovanie sa oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zvýšila o 1,58 eura," konštatovala Voskárová. Priemerná cena za jedno prenocovanie v Banskobystrickom okrese dosiahla necelých 25 eur.