Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Banskobystrický kraj v júli otestoval na Covid-19 vyše 40 pracovníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Vyhodnocovať situáciu v súvislosti s novým koronavírusom a s tým súvisiace opatrenia má pomôcť organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK prehľadný semafor.

Banská Bystrica 30. augusta (TASR) – Prvé septembrové týždne budú zaťažkávacou skúškou a ukážkou toho, ako bude vyzerať návrat do normálu. Konštatoval to predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter s tým, že Úrad BBSK sa snaží byť pre svojich obyvateľov príkladom.

Ešte pred začiatkom letnej dovolenkovej sezóny vydal pokyn, podľa ktorého zostávajú zamestnanci po pobyte v zahraničí dlhšom ako 48 hodín počas piatich dní pracovať z domu a na piaty deň podstúpia test na ochorenie COVID-19, ktorý v plnej miere hradí BBSK.

"Len za mesiac júl bolo vykonaných viac ako 40 testov, čísla za august budeme mať k dispozícii začiatkom septembra. Včas zachytiť sa vďaka tomu doposiaľ podarilo minimálne jeden pozitívny prípad," zdôraznil Lunter.

Oceňuje vznik a obsah celoštátneho pandemického plánu, ktorý pri prvej vlne ochorenia absentoval.
Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter.
Foto: TASR - Ján Krošlák

"Plán je detailný a dobre pripravený. Je dôležité, aby bol vzorom pre dokumenty aj v kontexte iných mimoriadnych situácií v budúcnosti. Na pláne sa aktívne podieľali i samosprávne kraje, ktoré najmä v začiatkoch pandémie získali množstvo praktických skúseností a poznatkov, keďže miestami suplovali úlohu štátnych orgánov," dodal šéf kraja.

Vyhodnocovať situáciu v súvislosti s novým koronavírusom a s tým súvisiace opatrenia má pomôcť organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK prehľadný semafor. Ten rieši konkrétne opatrenia nielen v školách, ale tiež v zariadeniach sociálnych služieb či kultúrnych inštitúciách.

"Všetky zariadenia sociálnych služieb, ktoré zriaďuje BBSK, sú aktuálne v zelenej zóne. Platia tam opatrenia nad rámec pandemického plánu, ktorý na celoštátnej úrovni definuje v tejto fáze len to, či sú povolené alebo zakázané návštevy. Každé naše zariadenie má spracovaný a zverejnený plán návštev, aby sa predišlo v jednom čase veľkej koncentrácii ľudí, preferované sú návštevy v exteriéri. Stále platí zvýšená dezinfekcia priestorov, používanie ochranných prostriedkov v súlade s plánom ochrany a každé zariadenie má spracovaný svoj vlastný krízový plán," zdôraznil riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý.

Prísne hygienické opatrenia platia naďalej v budove samotného Úradu BBSK a vo všetkých inštitúciách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.