Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Lunter: Začať treba zmenami v ambulanciách, až potom v nemocniciach

Na archívnej snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter. Foto: TASR - Ján Krošlák

Najprv treba vyriešiť dostupnú starostlivosť v ambulantnom sektore, ktorá má priamy vplyv na počty pacientov v nemocniciach, reagoval šéf BBSK Ján Lunter.

Banská Bystrica 23. septembra (TASR) – Poslanci Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo štvrtok na zasadnutí v Banskej Bystrici prijali uznesenie, ktorým reagujú na vládny návrh zákona novej kategorizácie nemocníc, a vyplýva z neho, že zdravotníctvo síce reformu potrebuje, ale treba začať v ambulanciách.

„Zastupiteľstvo sa uznieslo, že môže podporovať len takú kategorizáciu nemocníc, ktorá bude súčasťou komplexnej reformy zdravotníctva a zabezpečí výrazne lepšie fungovanie všeobecnej a špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Vedenie úradu poverili diskutovať s ministerstvom zdravotníctva o potrebe komplexnej reformy zdravotnej starostlivosti. Vládny návrh zákona nerieši príčiny, ale len symptómy skutočného problému,“ konštatoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Ako zdôraznil, začať treba zmenami v ambulantnom sektore, posilniť treba lekárov prvého kontaktu i špecialistov, a tak predchádzať zbytočným hospitalizáciám.

Podľa krajských poslancov samotné prekategorizovanie okresných nemocníc v kraji na komunitné, ako ich definuje návrh zákona, bez predchádzajúcich reforiem ambulantnej starostlivosti bude znamenať ohrozenie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti.

„Sme presvedčení, že to môže spôsobiť celkovo menšiu schopnosť nášho zdravotníctva liečiť a predchádzať vážnym priebehom ochorení. Túto tému sme otvorili preto, lebo sa nám zdá, že debata sa začala z pohľadu záujmov pacienta a jeho zdravia zle a v nesprávnom poradí. Na nemocnice sa nemôžeme pozerať izolovane a nemôžeme začínať s reformovaním od nich. Najprv treba vyriešiť dostupnú starostlivosť v ambulantnom sektore, ktorá má priamy vplyv na počty pacientov v nemocniciach,“ reagoval šéf BBSK Ján Lunter.

Ako doplnil podpredseda kraja, problém je v tom, že na lôžkach v nemocniciach končia aj pacienti, ktorí by sa na ne vôbec nemuseli dostať, keby dostali včasnú diagnostiku a liečbu ešte pred nemocnicou.