Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Regióny

Zrekonštruovali asi 14 kilometrov dlhý úsek v Banskobystrickom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Na rekonštrukciu tohto úseku cesty druhej triedy II/591 získal kraj z eurofondov 6,7 milióna eur.

Dolná Mičiná 11. júna (TASR) - Zhruba 14 kilometrov dlhý úsek zrekonštruovanej cesty, ktorá spája Banskú Bystricu, Hornú a Dolnú Mičinú, Čerín a Sebedín-Bečov, môže už naplno využívať motoristická verejnosť. Kompletnú obnovu za viac ako 8,3 milióna eur financoval Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prevažne z eurofondov a v utorok ho v Dolnej Mičinej slávnostne odovzdal do užívania.

"Nejde o nejaké plátanie ciest, ale o ich kompletnú a dôkladnú obnovu. Rekonštrukciou v tomto úseku prešlo tiež 50 priepustov, štyri mosty, 12 nástupíšť autobusových zastávok a 11 priechodov pre chodcov, to všetko s bezbariérovou úpravou,"
zdôraznil predseda BBSK Ondrej Lunter.

Na rekonštrukciu tohto úseku cesty druhej triedy II/591 získal kraj z eurofondov 6,7 milióna eur. Zhotoviteľom stavby sa na základe verejnej súťaže stala spoločnosť Metrostav. Časť z nej ukončili ešte vlani, teraz sa skončili práce na ďalšom asi 14-kilometrovom úseku.

"V sobotu sme v eurovoľbách spoločne rozhodovali o tom, ako bude vyzerať zastúpenie Slovenska v Európskom parlamente a aký signál našim partnerom vyšleme. Podobne, ako mnohé iné, aj táto rekonštrukcia sa mohla uskutočniť vďaka eurofondom a tomu, že Slovensko je súčasťou spoločenstva, ktoré je súdržné, solidárne a ekonomicky silné," konštatoval Lunter.

BBSK sa od roku 2019 podarilo z eurofondov získať 124,7 milióna eur, ktoré použil nielen na rekonštrukcie ciest, ale i na zlepšenie školstva, sociálnych služieb či kultúry.

Ako šéf kraja pripomenul, s rekonštrukciami ciest v tomto regióne nekončia. Aktuálne prebieha majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov pod rekonštrukciou ďalšieho úseku cesty II/591 v časti Zolná - Zvolenská Slatina. Po jeho ukončení a po aktualizácii projektovej dokumentácie budú žiadať o vydanie stavebného povolenia.