Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Do banskobystrických škôl nastúpi 77 percent detí

Ilustračné foto. Foto: TASR

Vzhľadom na kapacitné možnosti mesto prednostne umiestňuje deti rodičov z takzvanej prvej línie.

Banská Bystrica 28. mája (TASR) – Do banskobystrických mestských škôl prvého stupňa a piatych ročníkov od pondelka nastúpi na základe prejaveného záujmu rodičov 2702 žiakov z celkového počtu 3500, teda 77 percent školákov. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že údaj platí k 27. máju.

Z tohto dôvodu sa aj mestská hromadná doprava v prvý júnový deň vracia do štandardného režimu a bude fungovať tak ako pred začiatkom "koronavírusového obdobia".

Od pondelka začnú fungovať aj materské školy, školské kluby či detské jasle v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica za dodržania všetkých hygienických opatrení.

"V prípade MŠ robíme všetko pre to, aby sme uspokojili maximálny počet rodičov, no narážame najmä na problémy z kapacitného a personálneho hľadiska. V škôlkach pracuje 31 pedagógov, ktorí patria do rizikovej skupiny, a nie všetci plánujú k 1. júnu nastúpiť do práce.

Keďže v triedach sa môže na jedného pedagogického zamestnanca nachádzať maximálne 15 detí, otvorenie niektorých tried nebudeme schopní zabezpečiť práve z personálneho hľadiska,"
vysvetlila Marhefková.

Vzhľadom na kapacitné možnosti mesto prednostne umiestňuje deti rodičov z takzvanej prvej línie, deti pedagogických a odborných zamestnancov, rodičov, ktorí vykonávajú prácu na pracovisku, predškolákov či deti osamelých rodičov.

Do štandardného režimu sa od budúceho týždňa vracia aj mestský úrad, ktorý bude pre verejnosť otvorený v plnom rozsahu vrátane klientskeho centra aj matričného úradu a ohlasovne pobytu.