Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Poslanci v B.Bystrici dve školy zo 14 zrušili, vyvolalo to vlnu emócií

Zasadanie Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Po hlasovaní zazneli zo strany rodičov i zamestnancov školy na adresu vedenia mesta mnohé invektívy. Nechýbal plač, ani ostré šlová.

Banská Bystrica 29. mája (TASR) - Silné emócie, krik aj plač prinieslo dnešné rokovanie Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici.

Poslanci totiž rozhodovali o racionalizácii siete škôl a školských zariadení, ktoré rušilo dve zo 14 banskobystrických základných škôl (ZŠ). Nakoniec tesnou väčšinou ZŠ na Okružnej a Tatranskej ulici zrušili, čo vyvolalo rozhorčenie asi 50 prítomných zástupcov škôl a rodičov.

Na začiatku tohto dôležitého programu rokovania dal primátor Peter Gogola návrh, aby sa o každej škole diskutovalo a rozhodovalo zvlášť. Aj keď sa o návrhu na zrušenie škôl vie už niekoľko mesiacov, diskusia prihlásených poslancov volala skôr po opätovnom zvážení tohto materiálu a navrhovala, aby sa školy zatiaľ nerušili.

Podľa poslanca Pavla Bielika totiž stále chýba vízia mesta, ako sa bude stav a obsadenosť ZŠ vyvíjať v nasledujúcich rokoch. "Stále mi napríklad chýba materiál, ktorý koncepčne spája školy," uviedol. Absentuje tiež väčšia iniciatíva zo strany pedagógov jednotlivých škôl, ktorí by sa mali viac usilovať o zachovanie učiteľského stavu.

Poslanec Ján Chladný kritizoval predložený materiál, ktorý je podľa neho účelový a určený výlučne na likvidáciu týchto škôl. Navrhol ale, že v prípade ak sa školy zrušia, ušetrené peniaze by sa mali investovať do technického stavu iných škôl. Ako uviedol, nevie ani, ako bude naložené so žiakmi zrušených škôl a s ich pedagógmi.

Ako však konštatoval primátor, deti pôjdu do tých škôl, kde ich dajú rodičia. Ani zvyšné školy totiž nie sú ani zďaleka plné a obsadenosť je len 52-percentná. Pedagógovia sa presunú do škôl, ktoré ostali, keďže tam sa zvýši počet žiakov.

Tu bude player


Po hlasovaní zazneli zo strany rodičov i zamestnancov školy na adresu vedenia mesta mnohé invektívy. Nechýbal plač, ani ostré šlová.

Škola na Okružnej ulici na sídlisku Fončorda má v súčasnosti 155 žiakov a 25 pedagógov. Je jediná v meste, kde je sústredený väčší počet rómskych žiakov. Podľa riaditeľky Boženy Hrdinovej, v uplynulých rokoch sa do nej viac investovalo, má novú kuchyňu, jedáleň i telocvičňu. Mesto má však zámer predať celý areál súkromnej základnej škole, ktorá sa tam nachádza.

Škola na Tatranskej ulici na sídlisku Sásová má 258 detí a asi 40 pedagógov. Aj do nej sa v nedávnej minulosti investovalo, napríklad do bezbariérového vstupu.