Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V detskej nemocnici v Banskej Bystrici vzniklo simulačné centrum

Zdravotníci v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici sa začínajú vzdelávať v Simulačnom a vzdelávacom centre (na snímke). Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

Pripraviť má zdravotníkov najmä na zvládanie náročných situácií a prácu v tíme.

Banská Bystrica 25. marca (TASR) – Zdravotníci v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici sa začínajú vzdelávať v Simulačnom a vzdelávacom centre. Figuríny, ktoré pripomínajú človeka, v ňom vedia vytvoriť diagnózu a pracovníkom situáciu, ktorá sa podobá praxi. Novinárom to v piatok počas otvorenia centra povedal riaditeľ banskobystrickej detskej nemocnice Juraj Gallo.

Pripomenul, že zamerané je na detského pacienta a pomáha učiť sa rozhodovať o postupe pri záchrane jeho života. Pripraviť má zdravotníkov najmä na zvládanie náročných situácií a prácu v tíme. Naučiť ich tiež má rozdeliť si úlohy a zaistiť správnu komunikáciu počas záchrany života.

Zdravotníci v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici sa začínajú vzdelávať v Simulačnom a vzdelávacom centre (na snímke).
Foto: TASR - Silvia Tannhauserová


Podľa riaditeľa priestory sú kópiou nemocnice a tvoria ju viaceré miestnosti. Sú to štandardná izba, jednotka intenzívnej starostlivosti, riadiace centrum či operačná sála. Podobná je tiež vizuálna stránka, ako aj vybavenie zdravotníckou technikou a materiálom. Figuríny riadi počítač, a tak dokážu rozprávať, plakať, dýchať a hýbať sa. Vedia tiež napodobniť rôzne poruchy obehovej a aj dýchacej sústavy. Využívať ich môžu lekári, sestry, asistenti a aj záchranári, spresnil Gallo. Ako ďalej podotkol, cieľom centra je tiež zdokonaľovať psychologické aspekty práce zdravotníkov. Učiť ich má ako zvládať stres, časový rámec a aj fakt zlyhania ľudského faktora.

Zdravotníci v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici sa začínajú vzdelávať v Simulačnom a vzdelávacom centre (na snímke).
Foto: TASR - Silvia Tannhauserová


Celková investícia do simulačného centra je 145.500 eur. Z toho Ministerstvo zdravotníctva SR podľa ministra Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) naň vyčlenilo 140.000 eur.