Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Banskobystričania rozhodli o projektoch participatívneho rozpočtu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nový spôsob hlasovania elektronickou formou sa samospráve osvedčil. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa zapojil viac ako dvojnásobný počet ľudí.

Banská Bystrica 24. januára (TASR) - Obyvatelia Banskej Bystrice rozhodli o víťazných projektoch participatívneho rozpočtu, ktoré si medzi seba rozdelia 40.000 eur a v najbližších mesiacoch sa budú realizovať. Sú nimi pokračovanie revitalizácie ihriska na Sadovej ulici na Fončorde, ďalšia etapa zveľadenia oddychovej zóny Radvanská záhrada, komunitná záhrada Poľná/Malachovská cesta a zveľadenie dirtparku Fora Lines, športového areálu, kde sa počíta napríklad s vybudovaním posedenia. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Nový spôsob hlasovania elektronickou formou sa samospráve osvedčil. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa zapojil viac ako dvojnásobný počet ľudí.

"Online hlasovanie trvalo od 9. do 23. januára. Za dva týždne odovzdalo 1250 obyvateľov svojim preferovaným projektom celkovo 2500 hlasov. Podporiť mohli dva z deviatich projektov, ktoré sa najviac približovali ich predstavám. Asistované online hlasovanie v priestoroch klientskeho centra využilo 11 ľudí," zhodnotila hovorkyňa.

V najbližších dňoch víťazné projekty odovzdajú odborným útvarom, respektíve organizáciám mesta, ktoré budú za ich realizáciu zodpovedné. Ambíciou samosprávy je postupne mapovať vznik jednotlivých zámerov s využitím príslušnej online platformy.

"Tešia nás pozitívne ohlasy a zvýšený záujem obyvateľov o elektronické hlasovanie. Zároveň sa nám podarilo zefektívniť procesy a odbremeniť zamestnancov mestského úradu od administratívnej záťaže. Som presvedčený, že všetky víťazné projekty skrášlia lokality, v ktorých sa denne stretávajú obyvatelia rôznych vekových kategórií. Veríme, že v nasledujúcich ročníkoch participatívneho rozpočtu budeme svedkami mnohých nových inšpiratívnych projektových návrhov," konštatoval druhý zástupca primátora Martin Majling.