Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pri Beluši rekonštruovali železnicu, našli osídlenie lužickej kultúry

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa archeologičky Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne Daniely Nipčovej pri Púchove objavili osídlenie datované do neskorej doby bronzovej.

Púchov 21. októbra (TASR) – Počas rekonštrukčných prác na úseku železničnej trate Beluša – Púchov objavili v priestoroch púchovskej železničnej stanice sídlisko z neskorej doby bronzovej. Archeologické nálezy kamennej architektúry našli aj v Hloži, miestnej časti obce Beluša v Púchovskom okrese.

Podľa archeologičky Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne Daniely Nipčovej pri Púchove objavili osídlenie datované do neskorej doby bronzovej, osídlenie lužickou kultúrou. "K zastaveniu prác došlo preto, že osídlenie zistili pod koľajiskom rekonštruovanej železnice. Počas prekládok to bude potrebné doskúmať. Je to pozitívny nález a prispieva k poznaniu osídlenia Slovenska. Je možné, že sa tam nájde aj pohrebisko," skonštatovala Nipčová s tým, že na lužickú kultúru nadväzovala púchovská. Pri Beluši sa podľa nej našli pozostatky architektúry, ktoré boli datované do polovice 18. storočia.

Ako informovala hovorkyňa spoločnosti Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková, archeologické nálezy predĺžia výlukové práce na modernizácii železničnej trate na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. "Pre realizáciu archeologického výskumu tak budú výlukové práce v úseku Ladce – Beluša – Púchov predĺžené z pôvodne plánovaného termínu 24.10.2014 do 7.11.2014. Výluka v úseku železničná stanica Púchov – Považská Bystrica sa predĺži zo 7.10. do 14.11.2014," priblížila Pavliková s tým, že zhotoviteľ garantuje ukončenie výluk v nových termínoch.

Ako dodala, ŽSR sa po dohode so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ŽSSK) rozhodli ponechať v platnosti opatrenia v osobnej doprave, ktoré mali platiť v úsekoch Bytča – Považská Teplá a Považská Bystrica – Púchov do 25. októbra až do konca platnosti grafikonu vlakovej dopravy (31.12.2014). "Keďže z časových dôvodov nie je možné vydanie mimoriadnej zmeny do cestovného poriadku v tlačovej podobe, vydaná bude len mimoriadna zmena v elektronickej podobe a taktiež bude zmena zverejnená na výveskách na príslušných železničných staniciach. Cestujúcu verejnosť prosíme o pochopenie a trpezlivosť," doplnila Pavliková.