Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obec Bernolákovo má s prvou chránenou dielňou dobré skúsenosti

Na snímke pracovníčka kancelárie prvého kontaktu na spôsob chránenej dielne na obecnom úrade v Bernolákove. Foto: TASR/Eduard Fašung

V minulom roku sa v Bernolákove podarilo vybudovať nový penzión pre seniorov za 2,5 milióna eur. Otvoria ho v marci po ukončení vybavenia interiéru.

Bernolákovo 11. januára (TASR) - V Bernolákove uskutočnili ešte v roku 2007 čiastočnú rekonštrukciu obecného úradu. Vytvorili ňou aj priestor pre informátora vo vstupnej hale.

"Využili sme možnosť, že takéto miesta sú vhodné aj pre ľudí so zníženou pracovnou schopnosťou. Vybudovali sme kanceláriu prvého kontaktu na spôsob chránenej dielne s finančnou pomocou ministerstva práce. Pracovisko funguje od roku 2008," povedal pre TASR starosta Bernolákova Ľubomír Poór.

Pracovníčka tejto kancelárie Renáta Holická vybavuje rôznu bežnú administratívnu agendu, poskytuje návštevníkom obecného úradu základné informácie a usmerňuje ich na príslušné odbory v zmysle ich požiadaviek.

"Využili sme na zriadenie tohto pracoviska aj podporné projekty. Napríklad na vybavenie kancelárie výpočtovou technikou a kopírkou. S fungovaním tejto chránenej dielne sme veľmi spokojní. V praxi sa vytvorenie tohto pracoviska osvedčilo tak pre zamestnancov úradu, ako aj pre občanov," dodal Poór.

Príspevok dostal obecný úrad aj na mzdu tejto pracovníčky prvého kontaktu, v prvom roku takmer v plnej výške, postupne sa však znižoval a v súčasnosti predstavuje kvartálne jednomesačný plat. Celkový príspevok bol v čase zriadenia kancelárie vo výške 220.000 Sk (7303 eur) na vybavenie chránenej dielne a na mzdu pracovníčky. "Podmienkou bolo, že pracovník tu musí byť zamestnaný minimálne tri roky," doplnil Poór.

V minulom roku sa v Bernolákove podarilo vybudovať nový penzión pre seniorov za 2,5 milióna eur. Otvoria ho v marci po ukončení vybavenia interiéru. Stavba sa podarila najmä vďaka výhodnému úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a dotácii ministerstva hospodárstva. "Dom sociálnych služieb je rozdelený na dve časti s kapacitou 45 respektíve ďalších 15 miest pre viac alebo menej odkázaných klientov. Keďže máme dobré skúsenosti s chránenou dielňou na obecnom úrade, aj v penzióne zriadime podobné pracovisko. Išlo by o akúsi recepciu, ktorá by zabezpečovala bežné činnosti a najmä kontakty s návštevami klientov umiestnených v penzióne. Zamestnaný tam opäť bude hendikepovaný občan, ktorý by sa možno inak len s veľkými problémami uplatnil na pracovnom trhu," uviedol Poór.