Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bežci Stefanik Trail budú prekonávať 140 kilometrov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Trasa prechádza troma krajmi. Začína sa 7. júna pri mohyle na Bradle a končí 8. júna pri Štefánikovej soche na nábreží Dunaja v Bratislave, uviedol zakladateľ podujatia Martin Urbaník.

Trnava 4. júna (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) prevzal záštitu nad časťou bežeckého podujatia Stefanik Trail, ktorá sa uskutoční na území Trnavského kraja. Podujatie sa koná ako spomienka na sedemdňový 120-kilometrový pochod zraneného a vyčerpaného Milana Rastislava Štefánika v novembri 1915 cez srbské a albánske hory v snahe zachrániť si holý život.

"Teší ma, že aj prostredníctvom podpory tohto podujatia sa môže TTSK pripojiť k oslave životného odkazu M. R. Štefánika," povedal predseda TTSK Jozef Viskupič. Stefanik Trail je, ako informoval zakladateľ podujatia Martin Urbaník, pretek jednotlivcov, dvojíc a štafiet v horskom behu na Štefánikovej magistrále v Malých Karpatoch. Trať meria viac ako 140 kilometrov.

Trasa prechádza troma krajmi. "Začína sa 7. júna pri mohyle na Bradle a končí 8. júna pri Štefánikovej soche na nábreží Dunaja v Bratislave. V Trnavskom kraji sa pobeží prevažne v nočných hodinách a v náročnom teréne Malých Karpát," uviedol Urbaník.

Práve v oblasti Zárub, najvyššieho vrchu tohto pohoria, bolo vlani počas preteku mimoriadne nepriaznivé a pre bežcov nebezpečné počasie. Organizátori sa preto rozhodli v záujme bezpečnosti bežcov, dobrovoľníkov a záchranárov, ktorí v tom čase boli v teréne, pretek ukončiť. Aj tento rok kladú na bezpečnosť športovcov mimoriadny dôraz. "Je to náš záväzok voči bežcom. Po vlaňajšej skúsenosti chceme byť čo najlepšie pripravení na všetky možné scenáre. Preto som veľmi rád, že v úlohe členov dobrovoľných tímov zdravotníkov a záchranárov budú pôsobiť aj pracovníci Úradu TTSK," povedal Urbaník.

Spolu bude dobrovoľníkov rekordný počet, až 250. Na ročník 2019 sa prihlásilo 224 sólo bežcov, 81 pacerov, čiže vodičov pre sólo bežcov, 26 dvojčlenných ultra štafiet a 69 štafetových tímov. Všetci bežci každoročne finančne podporujú detský hospic Plamienok. V minulom roku celková vyzbieraná suma presiahla 11.000 eur.