Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bezdomovci upratovali Hlavnú stanicu v Bratislave

Ilustračné foto Foto: Teraz.tv

Obratisko dnes prišli upratovať traja ľudia bez strechy nad hlavou, ktoré tam priviedlo občianske združenie Vagus.

Bratislava 4. júna (TASR) – Bratislavskú Hlavnú stanicu, kde ľudia bez domova prespávajú a často ju aj zašpinia, dnes prišli upratať. Celé predpoludnie zametali smeti, zbierali odpadky a kosili trávu v okolí zastávky, kde sa kedysi na stanici otáčali električky. Každý z nich dostal za svoju prácu odmenu.

"Keďže je obratisko zatvorené, veľmi často tu prespávajú bezdomovci, je tu veľa špiny a odpadkov. Zápach z neho potom niekedy stúpa aj hore k stanici a obťažuje cestujúcich, ktorí na ňu prichádzajú," povedala pre TASR Soňa Svoreňová z občianskeho združenia Bratislava INak, ktoré akciu spoluorganizuje. Miesto teda vybrali zámerne. "Je to istá symbolika."

Obratisko dnes prišli upratovať traja ľudia bez strechy nad hlavou, ktoré tam priviedlo občianske združenie Vagus. Jeho predseda Peter Adam vysvetľuje, že počet zapojených bezdomovcov do upratovania vždy závisí od toho, aký veľký je rozsah práce, ktorú treba vykonať. "Bezdomovci dostávajú zo sponzorských príspevkov 3 eurá na hodinu. Je dôležité, aby suma dosiahla aspoň 10 eur a bola pre nich taká motivačná, aby strávili deň prácou," doplnila Svoreňová.

Takéto akcie podľa Adama pomáhajú búrať mýtus o tom, že ľudia bez domova nechcú pracovať. "Pretože v skutočnosti chcú a sú ochotní pracovať. My sme dokonca zistili, že máme viac záujemcov o prácu, ako vieme ponúknuť pracovných miest," podotkol. Na týchto akciách si tak jednak môžu zarobiť na vybavenie napríklad občianskeho preukazu a jednak môžu dopomôcť k tomu, aby sa aspoň trochu zmenil názor ľudí na bezdomovcov. "Občania takto vidia, že niektorí bezdomovci sa chcú zapojiť a robiť niečo užitočné. Sú medzi nimi mnohí takí, ktorí sa nedostali do takejto situácie vlastnou vinou. A ak aj sami pochybili, veľa z nich chce situáciu zmeniť," podotkla Svoreňová.

Návrh, ktorý má zapájať ľudí bez domova do skrášľovania verejných priestorov, je financovaný z participatívneho rozpočtu. Minulý rok dostal v hlasovaní občanov vyše 55 percent hlasov. Za 5000 eur, ktoré sú na projekt určené, sa nakupuje náradie, farby či občerstvenie. Dnes bezdomovcov zapojili do čistenia mesta už po tretíkrát, predtým čistili grafity na mestských hradbách i Moste SNP.

Magistrát hľadá spôsob, ako bezdomovcov odmeňovať. "Postupne by ľudí bez domova malo mesto zamestnávať na dohodu," povedal poradca primátora Michal Feik. Bezdomovcov by mohli zapojiť aj do sadenia kvetov a stromov, mohli by mestu pomôcť s opravou chodníkov či upratovaním po podujatiach.