Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bezdomovci z Petržalky zo svojich miest odísť nechcú

Na snímke bezdomovec žijúci v Petržalke v časti Janíkov Dvor počas monitoringu ľudí bez domova na území Petržalky za účasti pracovníkov Oddelenia sociálnych vecí a Mestskej polície 6. februára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Pracovníci petržalského miestneho úradu sa spolu so zástupcami polície vybrali do lokality Janíkov dvor i pod Prístavný most.

Bratislava 6. februára (TASR) - V bratislavskej Petržalke dnes kontrolovali miesta, kde sa zdržiavajú bezdomovci. Pracovníci petržalského miestneho úradu sa spolu so zástupcami polície vybrali do lokality Janíkov dvor i pod Prístavný most.

"Motívom dnešnej akcie na Janíkovom dvore bola aj informácia od občanov, že sa tu pohybuje matka s dvoma maloletými deťmi, táto informácia sa však nepotvrdila," uviedla hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová. Dodala, že mestská časť tak či tak monitoruje miesta pobytu bezdomovcov pravidelne, minimálne raz za mesiac, v zimnom období aj častejšie. Výjazdy majú preventívno-informatívny charakter.

"Jednak sa pracovníci oddelenia sociálnych služieb zaujímajú o zdravotný stav ľudí bez domova, o to, či niečo akútne nepotrebujú, zároveň však aj monitorujeme pohyb bezdomovcov, keďže mnohí často migrujú v rámci mestských častí Bratislavy," uviedla Platznerová. V Petržalke registrujú približne 300 bezdomovcov.

Podľa vedúcej oddelenia sociálnych vecí petržalskej samosprávy Aleny Halčákovej si pracovníci úradu vďaka opakovanému záujmu o podmienky bezdomovcov dokázali získať ich dôveru, sú však aj prípady, keď sa bezdomovci začnú správať agresívne. "Najmä keď sú opití, vtedy nám často začnú nadávať," uviedla Halčáková. Posťažovala sa, že drvivá väčšina bezdomovcov nemá záujem ani o to, aby im mestská časť pomohla dostať sa "z ulice". "Ak ide o ľudí, ktorí sú na ulici už dlhšie, naša snaha o resocializáciu je v podstate márna," dodala.

.



Mestská časť sa snaží pomáhať

Na snímke pohľad na obydlie bezdomovcov žijúcich v Petržalke v časti Janíkov Dvor počas monitoringu ľudí bez domova na území Petržalky za účasti pracovníkov Oddelenia sociálnych vecí a Mestskej polície 6. februára 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Mestská časť sa snaží bezdomovcom pomôcť aj pri vybavovaní úradných formalít. Počas dnešnej akcie napríklad hovorili s pani Zuzanou, ktorá sa chce rozviesť s mužom, o ktorom už šesť rokov nemá žiadne správy.

"Povedali, že mi poradia, ako to urobiť, aby som za ten rozvod nemusela platiť," uviedla žena bez domova. Záujem samosprávy ocenil aj pán Jiří, ktorý pochádza z Prahy, no už desať rokov existuje bezdomoveckým spôsobom života v Bratislave, z toho šesť rokov je na okraji Petržalky. "Chodia sem pravidelne, sú slušní, treba oceniť, že majú záujem," uviedol napriek tomu, že jedna z jeho spolubývajúcich ostro namietala voči tomu, aby s novinármi hovoril.

Bezdomovci na Janíkovom dvore sú so svojím životom spokojní. Napriek možnosti dostať miesto v zariadeniach sociálnych služieb ostávajú aj počas zimy verní svojím provizórnym príbytkom, stanom, chatrčiam, prípadne objektom, ktoré vyrástli ako čierne stavby. "Sme tu spokojní," zhodli sa. Viacerí z nich sa snažia udržiavať poriadok, v okolí svojich "domovov" i v ich interiéri, kde okrem jednoduchého vybavenia nechýba ani slovenská vlajka, či šál s fanúšikovským heslom.