Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Bezdomovcov z mrazov nedostali

Samospráva najväčšej mestskej časti opäť monitorovala bezdomovcov na svojom území. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bezdomovcov mestská časť monitoruje počas celého roka, v zime častejšie, aj každý týždeň.

Bratislava 24. januára (TASR) – Nepotrebujú pomoc, nechcú záujem, takto je im dobre. To boli najčastejšie slová, ktoré dnes zneli z úst ľudí bez domova v bratislavskej Petržalke. Samospráva najväčšej mestskej časti opäť monitorovala bezdomovcov na svojom území. V lokalite Janíkov dvor pomoc každý z nich odmietol.

"Pracoval som v zahraničí. Keď som sa vrátil, byt bol predaný, neplatili zaň, tak nás vyhodili," hovorí 63-ročný muž a v ruke drží cigaretu. Mestskí policajti mu práve skontrolovali doklady, bezdomovcom je už štyri roky. V improvizovanom príbytku s dverami a záclonou žije spolu s ďalšou ženou. Rodinu nemá, ostal vraj už iba on. A prácu si tiež nehľadá, je na dôchodku. "Beriem peniaze. Nie je to veľa, ale kúpim si za to všetko. Jedlo, cigarety, víno," vymenúva. Odísť z príbytku vraj nechce kvôli kamarátom, nie kvôli alkoholu. Ten mu všade nedovolia. Priznáva však, že zima občas robí problémy.

"Choďte sa pozrieť na Duška, je v hroznom stave," upozorňuje policajtov ďalšia z bezdomovkýň, ktorej robí spoločnosť niekoľko psov. Po snehu chodí len v ponožkách a šľapkách. O pár metrov ďalej je medzi dvoma stromami natiahnutá šnúra, cez ktorú visia deky. "Poďte von, potrebujeme vás vidieť," vyzývajú 53-ročného muža mestskí policajti. Z príbytku sa ozýva len kašeľ a odháňanie. Muž nič nechce, nič nepotrebuje. Takto vraj však už leží tri dni.



"Päť rokov je na ulici a teraz je len pol jedenástej predpoludním a už je v podnapitom stave," znepokojuje sa Alena Halčáková, vedúca oddelenia sociálnych vecí na miestnom úrade v Petržalke. Na pomoc preto volá záchranárov. Ani tí však výjazdy k bezdomovcom nemajú radi, proti ich vôli ich vziať do nemocnice nemôžu. Tento prípad nie je výnimkou, muž ich poslúchnuť nechce, odmieta sa aj postaviť. "Dajte mi pokoj," opakuje stále dookola. Zasahovať preto bude štátna polícia.



Bezdomovcov mestská časť monitoruje počas celého roka, v zime častejšie, aj každý týždeň. "Ale ak máme informáciu od obyvateľov, že je bezdomovec, ktorý má problém, ideme hneď na miesto a snažíme sa mu pomôcť," zdôrazňuje petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová. Sociálni pracovníci zisťujú, v akej zdravotnej kondícii ľudia bez domova sú, či vedia, kam môžu ísť do útulku, či majú čo jesť, čo si obliecť. Mestská polícia zase kontroluje občianske preukazy. Ak ich niektorý bezdomovec nemá, pracovníci sociálneho oddelenia miestneho úradu im ho pomôžu vybaviť. "Ak sú bezdomovci dlhú dobu na ulici, trpia tzv. byrofóbiou, nemajú ochotu niečo vybavovať, lebo stratili komunikačné zručnosti," vysvetľuje hovorkyňa. Často podľa nej ľudia majú nárok aj na dôchodok, ale ak nemajú vybavené všetky papiere, peniaze nedostávajú.



Sociálni pracovníci už príbytky ľudí bez domova poznajú, chodia teda na známe miesta. V lokalite Janíkov dvor ich žije vyše 50, v celej Petržalke asi 300, odhadujú. Bezdomovci sa však často presúvajú a pribúdajú tiež noví. Dnešná akcia sa zamerala aj na tých, ktorí sú na ulici krátko. Práve ich sa dá z ulice dostať do života ľahšie. "Je nepísané pravidlo, že tak dlho, ako je človek na ulici, tak dlho trvá, kým sa z nej dostane," hovorí Grebeňová-Laczová. Podľa šéfky sociálneho oddelenia sa na ulici najčastejšie ocitnú preto, že stratia byt, či už podvodom alebo rozvodom. "Sú to ťažké osudy," pripúšťa. Naposledy však mestská časť zabezpečila návrat do rodiny do Košíc mladému človeku, ktorý sa s nimi len pohádal. Hľadali ho dva roky, dnes je opäť doma.