Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bezpečnosť priecestia v Rožkovanoch treba zvýšiť, tvrdí rezort dopravy

Árpád Érsek, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Vo štvrtok (3. 10.) sa v Rožkovanoch uskutočnilo verejnoprávne konanie, na ktorom sa kompetentní zaoberali možnosťami zabezpečenia železničného priecestia.

Bratislava/Rožkovany 4. októbra (TASR) – Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd) poveril kompetentných úradníkov na ministerstve aj v Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR), aby sa intenzívne zaoberali zvýšením bezpečnosti na železničnom priecestí v Rožkovanoch, kde sa koncom septembra stala tragická nehoda.

Ako TASR informovala hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká, skutočnosť, že napriek funkčnej signalizácii na tomto priecestí došlo už k viacerým nehodám, je jasným signálom na jeho lepšie zabezpečenie, aj napriek tomu, že v súčasnosti spĺňa všetky bezpečnostné štandardy.

"Dlhodobo upozorňujeme vodičov aj verejnosť na zvýšenú opatrnosť na železničných priecestiach, kde sa nehody končia zvyčajne veľmi tragicky. V tomto prípade som vydal pokyn, aby všetci zodpovední hľadali dodatočné opatrenia, aby sa podobná tragická nehoda už neopakovala," povedal Érsek.

Rezort dopravy sa zvyšovaniu bezpečnosti na priecestiach venuje podľa hovorkyne dlhodobo. Len za posledné tri roky sa zvýšila úroveň zabezpečenia na niekoľkých desiatkach železničných priecestí. Pri modernizácii železničných koridorov sa navyše už nesmie ponechať žiadne úrovňové križovanie cesty a železnice, naopak, vždy sa musí sa vybudovať nadjazd alebo podjazd.

"Napriek tomu sa každoročne na železničných pricestiach stane niekoľko vážnych dopravných nehôd. Ministerstvo dopravy preto apeluje na všetkých, aby boli disciplinovaní, neriskovali svojvoľným vstupovaním na priecestia a neohrozovali tak nielen seba, ale aj ostatných," povedala Ducká.

Vo štvrtok (3. 10.) sa v Rožkovanoch uskutočnilo verejnoprávne konanie, na ktorom sa kompetentní zaoberali možnosťami zabezpečenia železničného priecestia. Pri tragickej dopravnej nehode vlaku a osobného motorového vozidla tam 24. septembra prišli o život tri ženy.