Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Bezpečnostný systém na Mostnej a Kmeťkovej ulici je takmer nefunkčný

Ilustračná fotografia. Foto: TASR – Milan Kapusta

Mesto tu ešte v roku 2018 v rámci projektu Smart City nainštalovalo 40 stacionárnych kamier.

Nitra 29. marca (TASR) - Systém bezpečnostných kamier a SOS tlačidiel na Mostnej a Kmeťkovej ulici v Nitre je takmer nefunkčný. Podľa mestskej polície je tu po piatich rokoch od inštalácie v prevádzke iba zlomok zariadení.

Mesto tu ešte v roku 2018 v rámci projektu Smart City nainštalovalo 40 stacionárnych kamier. Podľa nitrianskej mestskej polície je dnes reálne funkčných sedem kamier bez možnosti nahrávania dát. "Bolo tu zriadených aj 16 SOS hlások, z ktorých mohli občania v prípade núdze zavolať na mestskú políciu o pomoc. V súčasnosti sú funkčné iba dve, aj to bez možnosti rozhovoru," uviedla mestská polícia.

Mostná a Kmeťkova ulica v centre mesta pritom patria k lokalitám, kde je koncentrovaných najviac barov a zábavných podnikov v meste. Policajný zbor vo svojej správe o bezpečnostnej situácii v Nitre obe ulice označil ako "miesto, kde dochádza najčastejšie k násilným deliktom." V roku 2023 tu bolo podľa polície zaevidovaných 25 násilných trestných činov.

Práve rušný nočný život bol jedným z dôvodov, pre ktoré mesto nechalo na týchto uliciach nainštalovať desiatky bezpečnostných kamier a SOS tlačidlá. "Ich súčasný stav je zapríčinený nielen nešetrným používaním, ale aj viacnásobným poškodením elektrického vedenia v tejto lokalite. Systém by potreboval obnovu spočívajúcu v zakúpení kvalitného záznamového zariadenia, ktoré umožní zaznamenávať väčší počet dát," pripomenula mestská polícia.

Zároveň upozornila, že na modernizáciu systému mesto vlani nevyčlenilo peniaze. "Rovnako nebolo možné uchádzať sa o štátnu dotáciu, keďže Ministerstvo vnútra SR od roku 2020 nezrealizovalo verejnú výzvu na predloženie projektov z prostriedkov Rady vlády pre prevenciu kriminality SR," doplnila mestská polícia.