Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Bezpečnostným analytikom chýba nová bezpečnostná stratégia Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Na 13. Slovenskom strategickom fóre, ktoré sa uskutočnilo počas víkendu v Beladiciach v okrese Zlaté Moravce, to konštatovali jeho účastníci.

Beladice 8. júna (TASR) – Slovensko ako jediné z okolitých štátov zatiaľ neprijalo novú bezpečnostnú stratégiu. Na 13. Slovenskom strategickom fóre, ktoré sa uskutočnilo počas víkendu v Beladiciach v okrese Zlaté Moravce, to konštatovali jeho účastníci. Fórum organizovalo Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy CENAA a stretli sa na ňom slovenskí bezpečnostní analytici, zástupcovia ministerstiev, neziskového sektora a akademickej obce.

„Hlavnou témou bola potreba vytvorenia novej bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky ako reakcie na novú bezpečnostnú situáciu v Európe. To, že Slovensko ako jediné z okolitých štátov túto stratégiu ešte neprijalo, vysiela negatívny signál našim spojencom,“ informoval manažér CENAA Tomáš Čížik, podľa ktorého by sa mala príprava stratégie začať čo najskôr.

Na procese tvorby by sa mali podieľať všetky ministerstvá, ktoré by ju mali konzultovať aj s neziskovým sektorom. Súčasťou novej Bezpečnostnej stratégie by mali byť aj nové hrozby – hybridná vojna, propaganda alebo cyber útoky. Veľký dôraz by sa mal klásť na prepojenie vnútornej a vonkajšej bezpečnosti.

„Je dôležité, aby nová bezpečnostná stratégia nebola len politickým dokumentom. Mala by reflektovať aktuálne hrozby a výzvy, ktorým čelíme, mala by byť pripravená precízne, poctivo a s mandátom vlády. Dokument by mal byť komunikovaný navonok so širšou verejnosťou,“ konštatoval Čížik.