Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bezplatnú výpožičku zdieľaných bicyklov skrátila Žilina na pol hodinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Žilinčania a návštevníci mesta si budú môcť tento rok vypožičať celkom 123 bicyklov, ktoré nájdu na 21 stanovištiach.

Žilina 31. marca (TASR) – Sezónu zdieľaných bicyklov v Žiline spustia vo štvrtok 1. apríla. Zásadnou zmenou je skrátenie výpožičného času z jednej hodiny na polovicu. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Dôvodom na zmenu časovej tarify, pre ktorú sa rozhodlo mesto spolu s partnerom projektu Nadáciou Kia Motors Slovakia, je zabezpečenie kvality, funkčnosti a udržateľnosti systému. "Podkladom na aktuálne zmeny bola podrobná analýza reálnych dát využívania zdieľaných bicyklov, ktoré poskytol prevádzkovateľ služby spoločnosť Arriva Slovakia za rok 2019," uviedol Miškovčík.

"Novou časovou tarifou sa eliminuje využívanie bicyklov na iný účel ako presun z jedného miesta na druhé. Práve tento faktor negatívne ovplyvňuje efektívnosť využívania systému BikeKIA ako celku a v konečnom dôsledku ochudobňuje všetkých používateľov. Výpožičky 'pre zábavu' spôsobujú nedostupnosť služby pre potenciálnych užívateľov. Teda tých, ktorí sa k bicyklu nedostanú len preto, že je práve vypožičaný užívateľom, ktorý ho nevyužíva na presun. Ďalším praktickým dôvodom je množstvo poškodení bicyklov pri nevhodnom zaobchádzaní," vysvetlil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Sankčný systém súvisiaci s nedodržaním časovej tarify sa zásadne nemení. "Poplatok za prekročenie stanovenej 30-minútovej tarify bude naďalej vo výške 20 eur, pričom za každú ďalšiu jednu hodinu bude užívateľovi účtovaný rovnaký poplatok 20 eur, avšak v maximálnej dennej výške 100 eur, ako to bolo doteraz," doplnil Miškovčík.

Žilinčania a návštevníci mesta si budú môcť tento rok vypožičať celkom 123 bicyklov, ktoré nájdu na 21 stanovištiach. "Záujemcovia o službu sa môžu bezplatne zaregistrovať prostredníctvom webu www.bikekia.sk alebo aplikácie BikeKIA dostupnej bezplatne pre Android a iOS. Následne si budú môcť prostredníctvom smartfónu požičať bicykel zo stojana na 30 minút bezplatne. Súčasťou staníc sú stojany na bicykle a informačný panel s popisom systému – návodom na požičanie a vrátenie bicykla. Každý bicykel má zabudovaný GPS lokalizátor," dodal hovorca mesta.