Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Bibiana ocenila tvorcov kníh, známe sú aj najkrajšie detské knihy 2021

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Cenu Trojruža, ocenenie za vynikajúce literárne dielo, ktoré prispelo k rozvoju slovenskej literatúry pre deti a mládež, dostal za rok 2022 Juraj Šebesta.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana odovzdal v piatok v bratislavskom Zichyho paláci národné a medzinárodné ceny za tvorbu pre deti a mládež za rok 2022. Ocenila tiež najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy 2021. TASR o tom informovala organizačná a mediálna manažérka Bibiany Natália Cehláriková.

"Kniha musí upútať svojho čitateľa obsahom, ale aj spracovaním," uviedla Cehláriková k viacerým oceneniam, ktoré dom umenia pre deti každoročne udeľuje knihám a tvorcom.

Cenu Ľudovíta Fullu udeľovanú za doterajšiu ilustračnú tvorbu alebo vynikajúce dielo, ktoré významnou mierou prispelo k rozvoju slovenského ilustračného umenia pre deti, získal za rok 2022 Peter Pollág za fantazijno-realistickú a kultivovanú ilustračnú tvorbu pre deti. "Podnecuje detskú predstavivosť a vedie ich k pozitívnemu vnímaniu výtvarného umenia," uvádza Bibiana.

Cenu Trojruža, ocenenie za vynikajúce literárne dielo, ktoré prispelo k rozvoju slovenskej literatúry pre deti a mládež, dostal za rok 2022 Juraj Šebesta "za novátorské postupy v prozaickej tvorbe pre dospievajúcich čitateľov".

Diplomy Čestnej listiny IBBY, udeľované Medzinárodnou úniou pre detskú knihu autorovi, ilustrátorovi, prekladateľovi a vydavateľom ocenených titulov za knihu pre deti a mládež, ktorá vyšla za posledné dva roky, získali Ondrej Sliacky za titul Turecká studnička (Vydavateľstvo Matice Slovenskej), Peter Pollág za ilustrácie knihy Perzeus a Andromeda (Perfekt) a Daniela Lozanová za preklad knihy Davide Cali: Predajca šťastia (Slniečkovo).

Známe sú aj najkrajšie a najlepšie detské knihy roku 2021 ocenené v súťaži, ktorá má za cieľ podporiť vydávanie hodnotných kníh pre deti a mládež. Najkrajšie detské knihy za jednotlivé ročné obdobia vyberala výtvarná porota spomedzi prihlásených diel, z ktorých literárna porota zasa určila najlepšie detské knihy. "Ocenenie získavajú tvorcovia i vydavatelia, pri prekladových knihách aj autor prekladu," dodala Cehláriková. Ocenené tituly zverejňuje Bibiana na svojej webstránke www.bibiana.sk.