Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Dva druhy cestovných lístkov budú od júla v Bratislave zrušené

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

Linky prímestských autobusov Slovak Lines, jazdiace najmä do oblastí Malacky, Senec a Šamorín, budú mať od júla mierne upravené cestovné poriadky.

Bratislava 22. júna (TASR) – Od júla sa v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) ruší 15-minútový lístok a lístok Karnet. Ceny ročných predplatných cestovných lístkov sa znížia priemerne o štvrtinu. Ďalšie predplatné cestové lístky budú väčšinou drahšie. Do IDS BK budú po novom zaradené ďalšie obce mimo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Zuzana Horčíková o tom informovala na utorkovej tlačovej konferencii.

„Po novom bude stáť ročný predplatný lístok pre bratislavské zóny 100 a 101 199 eur,“ uviedla Horčíková s tým, že zvýšenie cien sa dotkne sedem, 30 a 90 dňových lístkov. S nezmenenou cenou zostane 30-minútový lístok, tiež 24-hodinový sieťový lístok. Horčíková vyhlásila, že do cien sú premietnuté inflačné vplyvy a zvýšené náklady dopravcov.

Ruší sa tiež poskytovanie 10-percentnej zľavy na nákup predplatných cestovných lístkov (PCL) prostredníctvom Bratislavskej mestskej karty (BMK). „BMK, ktoré sú na platobných kartách vydávané bankovými ústavmi, budú aj naďalej použiteľné,“ spresnila s tým, že pôjde o dvojročné prechodné obdobie, počas ktorého už nebude možné uplatniť 10-percentnú zľavu.

Papierové cestovné lístky zakúpené v pôvodných cenách do 30. júna bude možné využiť do konca septembra. „Bude prechodné obdobie, keď budú môcť cestujúci tieto lístky využiť, konkrétne do 30. septembra. Výmena lístkov sa nebude realizovať," podotkla Horčíková.

Cestujúci s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) budú môcť preukázať nárok na zľavu aj bežným dokladom totožnosti, v ktorom majú zapísanú informáciu o ŤZP. V prípade študentov sa medzinárodný preukaz ISIC bude považovať za plnohodnotný doklad o nároku na zľavu k jednorazovým lístkom. BID doplnil, že u žiakov od 16 do dovŕšenia 18 rokov sa zruší povinnosť dokladovať potvrdenie o návšteve školy, pričom nárok na zľavu im bude plynúť na základe ich veku, po preukázaní sa napríklad dokladom totožnosti alebo zdravotným preukazom. Pre žiakov základných, stredných a vysokých škôl sa zavedie jednotný termín platnosti nároku na zľavu na bezkontaktných čipových kartách vydávaných dopravcami.

IDS BK sa od júla rozšíri do ďalších miest mimo BSK. Konkrétne do Kútov, Dlhej, Orešian, Košolnej, Zvončína, Suchej nad Parnou, Pustých Úľan, Sládkovičova a Galanty. „Rozšírenie IDS BK za hranice kraja je pre nás veľmi dobrou správou. Mestá, ako Kúty, Pusté Úĺany, Sládkovičovo alebo Galanta môžu benefitovať z vlakových spojení a železničná doprava sa pre nich stane dostupnejšou,“ povedal riaditeľ odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Finančný riaditeľ Slovak Lines Boris Dračka zdôraznil, že všetkým dopravcom IDS BK za posledné roky rástli počty cestujúcich. „Trošku to zastavila pandémia ochorenia COVID-19. Zmeny, ktoré prichádzajú k 1. júlu, budú napomáhať tomu, aby sa znovu cestujúci vrátili do verejnej dopravy,“ dodal.

Linky prímestských autobusov Slovak Lines, jazdiace najmä do oblastí Malacky, Senec a Šamorín, budú mať od júla mierne upravené cestovné poriadky.