Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Biela noc od piatka premení Košice na interaktívnu galériu

Na archívnej snímke šiesty ročník festivalu súčasného umenia Biela noc v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Videoinštalácia bude umiestnená na bočnej strane obchodného domu na Hlavnej ulici.

Košice 23. septembra (TASR) - Medzinárodný festival súčasného umenia Biela noc v Košiciach ponúkne od piatkového večera desiatky inštalácií. Ako pre TASR uviedla jeho umelecká riaditeľka Zuzana Pacáková, festival sa po pandemických úpravách opäť vracia k tradičnému trojdňovému formátu, jeho súčasťou budú diela slovenských aj zahraničných umelcov.

Podľa jej slov ponúknu množstvo interaktívnych diel, ktoré sú viazané na súčinnosť návštevníkov. Viaceré produkcie sú vytvorené priamo na mieru košickej architektúry. Pre návštevníkov bude niekoľko inštalácií umiestnených v Kasárňach/Kulturparku. Okrem iného tu bude pripravená kreatívna výstava či úniková hra v karavane, ktorá v simulovanom prostredí ukazuje, aké náročné je vymaniť sa z generačnej chudoby.

Neprehliadnuteľná bude matrioška pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici, ktorá je reakciou na vojenský konflikt, či nafukovacia magická fazuľa na Alžbetinej ulici.

Viaceré inštalácie budú aj vo Východoslovenskej galérii, medzi nimi i objekty odkazujúce na pustovnícky spôsob života mnícha Svorada. Interaktívny objekt bude inštalovaný aj na Scéne Jorik Bábkového divadla. Okrem iných miest bude jedným z dejísk košickej Bielej noci aj Tabačka Kulturfabrik, mestský park či Kunsthalle. Hala umenia ponúkne tiež multimediálnu inštaláciu pripomínajúcu niekdajší účel budovy. Svetelný dialóg dvoch budov zas bude pripravený na Námestí maratónu mieru.

Videoinštalácia bude umiestnená na bočnej strane obchodného domu na Hlavnej ulici. "Autorka monumentálnymi vizuálmi premietanými na fasádu povestnej košickej budovy odkazuje na krehkú prítomnosť živého človeka v mestskej zástavbe. Videom zároveň pripomína, že architektúra bola postavená pre ľudí, nie naopak," uvádzajú organizátori na webovej stránke festivalu.

Väčšina inštalácií bude prístupná od piatka do nedele (25. 9.) v časoch od 19.00 do 24.00 h. Súčasťou festivalu sú aj predstavenia, ktoré sa konajú len v presne určených časoch. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.bielanoc.sk. Pacáková pripomína, že prostredníctvom voľne prístupnej interaktívnej mobilnej aplikácie sa vedia návštevníci festivalu dozvedieť viac aj o dielach či autoroch.