Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Biele divadlo oslávi výročie založenia inscenáciou Sedem vekov človeka

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Autormi konceptu Sedem vekov človeka sú režisér Michal Paulovský a dramaturgička Barbora Cannerová.

Bratislava 14. marca (TASR) – Bratislavské Biele divadlo oslavuje 40. výročie založenia. Jeho členovia pri tejto príležitosti chystajú oslavu, na ktorú pozývajú bývalých členov i širokú verejnosť. Multižánrovú inscenáciu Sedem vekov človeka na motívy monológu dramatika Williama Shakespeara predstavia v sobotu a nedeľu (18. a 19. 3.) v budove Iuventy. TASR o tom informoval predseda občianskeho združenia Dram art štúdio a riaditeľ divadla Michal Paulovský.

Cieľom inscenácie je podľa neho zachytiť podstatu životného cyklu človeka a divadla, a to formou divadelných metafor. "Osem tvorcov oživí v siedmich príbehoch štyri priestory ikonickej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi," dodal Paulovský s tým, že jednotlivé výstupy budú prebiehať v sále Malého a Veľkého divadla, ale aj v Baletnej sále a aj na vnútorných schodoch budovy. Návštevníci sa budú po nej presúvať v skupinách. "Na každú z nich budú čakať herci pripravení reprezentovať jeden z ´vekov človeka´," avizuje Biele divadlo.

Autormi konceptu Sedem vekov človeka sú režisér Michal Paulovský a dramaturgička Barbora Cannerová. Okrem nich sa pod jednotlivé výstupy autorsky podpíšu režisérka a dramaturgička Vanda Alberty, televízna a divadelná režisérka Soňa Ferancová, herečka a lektorka Alexandra Lukáčová, pohybová pedagogička Michaela Motlochová, režisér a lektor Jakub Jánsky a bábkoherec Michal Zeman.

Biele divadlo je nezávislé umelecké zoskupenie, ktoré v roku 1983 založila herečka a pedagogička Nina Zemanová. Svoju hereckú dráhu v ňom začínali napríklad Diana Mórová, Gabika Škrabáková. Marek Majeský, Daniel Dangl, Braňo Bystriansky či Andrej Bičan. Pôsobili v ňom aj režiséri a dramaturgovia ako Valéria Schulczová, Marián Amsler či Soňa Ferancová. Primárnou náplňou divadla je organizácia hereckých štúdií pre všetky vekové kategórie a nezávislá divadelná tvorba.