Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Biobanku pre nádorové a zriedkavé ochorenia dokončia v júni 2023

Na snímke výstavba národnej biobanky v Martine, ktorá sa onedlho stane úložiskom biologických vzoriek pacientov z celého Slovenska. V Martine, 17. októbra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Biobanka znamená podľa námestníka Univerzitnej nemocnice v Martine (UNM) Dalibora Murgaša veľký krok k poskytovaniu kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti.

Martin 17. októbra (TASR) - Biobanku pre nádorové a zriedkavé ochorenia v Martine, ktorá sa stane úložiskom biologických vzoriek pacientov z celého Slovenska, by mali dostavať v júni 2023. Na tlačovej konferencii o tom v pondelok v Martine informovala riaditeľka biobanky Zuzana Danková.

Podľa imunológa Miloša Jeseňáka má bankovanie biologických vzoriek od pacientov so zriedkavými ochoreniami význam nielen v slovenskom, ale aj v medzinárodnom kontexte. "Umožní zlepšiť diagnostické možnosti, ale aj vývoj nových terapeutických metód, ktoré je v prípade zriedkavých ochorení pomerne komplikované zabezpečiť," uviedol.

Dekanka Jesseniovej lekárskej fakulty (JLF) Univerzity Komenského (UK) v Martine Andrea Čalkovská pripomenula, že od roku 2015 je v Martine vybudované biomedicínske centrum. "Predstavujeme si, že spolupráca medzi biomedicínskym centrom a biobankou bude fungovať. Takisto veríme, že plánovaná nemocnica bude zdrojom vzoriek, ktoré tu majú byť uskladnené a bude tu aj priestor na vzdelávanie doktorandov," povedala dekanka.



Biobanka znamená podľa námestníka Univerzitnej nemocnice v Martine (UNM) Dalibora Murgaša veľký krok k poskytovaniu kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti. "Špecialisti, ktorých meno je známe aj v zahraničí, sú účastníkmi medzinárodných projektov. Ale, ak majú byť ich plnohodnotnými účastníkmi, tak potrebujú infraštruktúru aj v podobe biobanky. A ak sa naše pracoviská budú môcť podieľať na vývoji a testovaní najmodernejšej diagnostiky a najmodernejšej liečby, tak potom aj naši pacienti môžu byť zahrnutí do klinických štúdií. A môžeme im sprístupniť inovatívnu experimentálnu liečbu," podotkol Murgaš.



Projekt biobanky je financovaný z európskych štrukturálnych a investičných fondov Európskej únie v celkovej výške približne 18 miliónov eur. Neoddeliteľnou súčasťou je projekt digitálnej biobanky, financovaný z operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020 vo výške zhruba 11,6 milióna eur.