Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Biobanku pre nádorové a zriedkavé ochorenia čoskoro skolaudujú

Na archívnej snímke výstavba národnej biobanky v Martine. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Poslaním martinskej biobanky je podpora excelentného biomedicínskeho výskumu a vývoja precíznej medicíny.

Martin 8. decembra (TASR) - Priestory novopostavenej Biobanky pre nádorové a zriedkavé ochorenia Jesseniovej lekárskej fakulty (JLF) Univerzity Komenského (UK) v Martine si v stredu (6. 12.) pozreli predstavitelia partnerských inštitúcií. Podľa PR manažérky JLF UK Zuzany Marčekovej skolaudujú priestory Biobanky v najbližších mesiacoch.

"Po prehliadke sa konalo rokovanie o témach, ako je udržateľnosť biobanky v spolupráci s lokálnymi biobankami, implementácia medzinárodných štandardov kvality, legislatívne aspekty, členstvo v Európskej výskumnej infraštruktúre pre biobankovanie (BBMRI) a iných," informovala riaditeľka Biobanky Zuzana Danková.

Poslaním martinskej biobanky je podľa Marčekovej podpora excelentného biomedicínskeho výskumu a vývoja precíznej medicíny prostredníctvom štandardizovaného zberu a uchovávania biologických vzoriek podľa medzinárodných noriem a štandardov. "Excelentná infraštruktúra - biobanka spolu s Martinským centrom pre biomedicínu JLF UK a Univerzitnou nemocnicou Martin predstavuje potenciál pre najmodernejší výskum a klinické testovanie," doplnila.

Podotkla, že uchovávanie a poskytovanie biologického materiálu na vedecký výskum, s rešpektom k všetkým právam darcov, prispieva k zlepšeniu kvality života budúcej generácie. "Ide o prvú biobankovú sieť na Slovensku, v ktorej participujú významní odborníci - štyria členovia sú držiteľmi prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo," dodala s tým, že časť energie pre budovu biobankového centra budú vyrábať fotovoltické panely a stavba má zelenú strechu.