Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Biskupstvo chce oživiť tradíciu púte na Zobor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Tradícia pútí na Zobor siaha do začiatku 18. storočia.

Nitra 16. júla (TASR) – Nitrianske biskupstvo chce oživiť tradíciu púte na Zobor pri príležitosti spomienky na pustovníkov sv. Andreja Svorada a Beňadika, diecéznych patrónov. Tradičná púť obyvateľov mesta z nitrianskych farností k ruinám Zoborského kláštora na uskutoční v stredu 17. júla.

Procesia prejde z parkoviska pri Zimnom štadióne po Kláštorskej ulici k Zoborskému kláštoru, kde sa v areáli Špecializovanej nemocnice sv. Svorada na Zobore, pri ruine Kostola sv. Jozefa, uskutoční slávnostná svätá omša. Celebrovať ju bude nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Po skončení svätej omše bude možnosť uctenia si ostatkov sv. Andreja Svorada, patróna mesta Nitra.

Tradícia pútí na Zobor siaha do začiatku 18. storočia. „Keď mesto nivočil mor a viac ako tretina obyvateľov zahynula, naši predkovia sa utiekali k patrónovi mesta a prosili, aby orodoval u Všemohúceho Boha za milosrdenstvo. V predvečer slávnosti prisľúbili pôst a v samotný deň slávnosti púť na Zobor, kde sa mali konať bohoslužby na jeho počesť,“ vysvetlil históriu pútí biskup Judák. Za takmer 300 rokov sa však na prísľub pozabudlo a púte na Zobor ustali. „Aj keď sa zvlášť v posledných rokoch bohoslužby na Zobore tešili hojnejšej prítomnosti pútnikov, predsa by sme chceli oživiť aj starobylú tradíciu a obnoviť púť na Zobor spojenú s duchovnou prípravou,“ uviedol biskup.