Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Bistro Ferdinand v Sade J. Kráľa majú otvoriť na prelome mája a júna

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Bistro Ferdinand by malo oživiť Sad Janka Kráľa od rána do večera, čo znamená, že prevádzka sa má prispôsobovať dennému a večernému režimu.

Bratislava 18. mája (TASR) - Bistro Ferdinand, ktoré má fungovať v zrekonštruovaných priestoroch bývalého erotického salóna v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke, by mohlo byť otvorené na prelome mája a júna. Pre TASR to uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Cieľom kúpy objektu bolo vytvoriť kvalitný verejný priestor pre obyvateľov a návštevníkov Bratislavy v obľúbenom parku, ktorý je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. "Z nášho pohľadu bude vhodným doplneným ponuky služieb, ktorú park ponúka. Bude viesť okrem väčšej aktivizácie parku aj ku zvýšeniu ponuky a kvality poskytovaných služieb," skonštatoval Bubla.

Bistro Ferdinand by malo oživiť Sad Janka Kráľa od rána do večera, čo znamená, že prevádzka sa má prispôsobovať dennému a večernému režimu. V pláne je podávanie raňajok i obedov s mäsovou, vegetariánskou i vegánskou ponukou. Súčasťou bistra má byť tiež kaviarenská ponuka nápojov a koláčov. Vo večerných hodinách by sa mal koncept prevádzky zmeniť z bistra na reštauráciu.

Pomenovanie prevádzky Ferdinand má viacero dôvodov. Okrem toho, že je ako názov gastroprevádzky originálny či zapamätateľný, je zároveň úzko spojený s Bratislavou a Katedrálou sv. Martina, na ktorú sa návštevníci Sadu Janka Kráľa pozerajú a ktorá bola miestom korunovácii uhorských panovníkov. Najfrekventovanejšie meno korunovácií v Bratislave bolo práve Ferdinand. Zároveň však má byť názov aj poctou autorovi budovy, architektovi Ferdinandovi Končekovi.

Stavba od tímu architektov pod vedením Končeka z roku 1982 pôvodne slúžila všetkým návštevníkom parku. Bola tam prevádzka s občerstvením i zázemie pre pracovníkov údržby a správy parku. V roku 1995 sa objekt dostal do súkromného vlastníctva. Kúpu budovy schválili v marci 2021 bratislavskí poslanci, radnica sa s majiteľmi dohodla na cene 1,4 milióna eur bez DPH. K prevodu prišlo počas leta. Rekonštrukcia zanedbanej budovy sa začala v roku 2022.

Nový nájomca priestorov vzišiel z výberového konania. Stala sa ním spoločnosť Wirtshaus.