Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Blíži sa EYOF, detská nemocnica absolvovala nácvik tzv. traumaplánu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Jedným z dôvodov, prečo sa nemocnica rozhodla zorganizovať tento nácvik, je aj júlový Európsky olympijský festival mládeže (EYOF).

Banská Bystrica 24. júna (TASR) – Hromadné nešťastie, pri ktorom dôjde k zraneniu veľkého počtu ľudí, je náporom najmä pre záchranné zložky. Banskobystrická detská nemocnica v piatok absolvovala nácvik tzv. traumatologického plánu. TASR o tom informovala Jana Petríková z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici s tým, že cieľom nácviku bolo v maximálnej miere namodelovať reálnu situáciu a preveriť predovšetkým procesnú pripravenosť.

"Našich zdravotníkov nepotrebujeme 'skúšať' z poskytovania zdravotnej starostlivosti. Situácií s náporom pacientov, z ktorých väčšina je v kritickom stave a o prežití rozhodujú minúty, však nebýva veľa. Kľúčové je vedieť bleskove analyzovať situáciu, promptne reagovať a prijímať správne rozhodnutia. Každý musí vedieť, čo je jeho úlohou, komunikácia musí byť maximálne efektívna a všetci musia spolupracovať pod obrovským stresom, predovšetkým časovým," priblížil námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť Miloslav Hanula.

Jedným z dôvodov, prečo sa nemocnica rozhodla zorganizovať tento nácvik, je aj júlový Európsky olympijský festival mládeže (EYOF). "Zúčastní sa na ňom viac ako 3500 študentov vo veku 15 až 18 rokov. Počas necelých dvoch týždňov sa môže udiať všeličo a my chceme byť pripravení," reagoval riaditeľ nemocnice Juraj Gallo.

"Nasimulovať udalosť s hromadným postihnutím osôb tak, ako sa udeje, nie je možné. To, čo vieme nacvičiť, je systém - postup jednotlivých krokov. Vieme sa pripraviť na zvládnutie organizácie práce, delegovania úloh, na efektívnu komunikáciu," zdôraznil Gallo.

Personál nemocnice bol v piatok informovaný iba o tom, že sa bude konať nácvik. Žiadne ďalšie informácie o čase, počte pacientov či zraneniach nemal. Celý nácvik následne vyhodnotili. "Chceli sme zistiť naše silné a slabé stránky. Potrebujeme upraviť traumatologický plán a niektoré procesy, postupy. Som rád, že sme na slabé miesta prišli teraz a nie až pri reálnom nešťastí," dodal Hanula.