Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bocianích mláďat v sninskom okrese je najviac od roku 2003

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Bocian biely je druhom európskeho významu a jeho spoločenská hodnota je 2300 eur.

Stakčín 11. júla (TASR) – V sninskom okrese žije v 33 hniezdach 86 bocianích mláďat. Je to najvyšší počet prírastkov, aký ochranári zaznamenali od roku 2003, keď s pravidelným monitoringom začali. TASR o tom informovala Martina Vlasáková zo Správy Národného parku (NP) Poloniny.

V rámci každoročného monitoringu, ktorý NP Poloniny realizuje v sninskom okrese, našli ochranári počas troch sledovacích dní v 18 z 25 obcí obsadených spolu 33 hniezd. Najviac, osem, ktoré obýva spolu 27 jedincov, ich je v Dlhom nad Cirochou. Prázdnych bocianích hniezd je v sledovanom území 19.

"Pri monitoringu hniezd sledujeme napríklad, či na hniezdisku nie sú okrúžkované bociany, typ hniezdiska a podobne. Pôvodné hniezdne prostredie bocianov totiž predstavovali lužné lesy, kde bociany hniezdili na veľkých stromoch. Zmenou krajiny tieto hniezdiská zanikli a bociany našli vhodné hniezdne prostredie v blízkosti človeka, napríklad komíny, stĺpy elektrického vedenia a podobne," priblížila priebeh monitoringu Vlasáková.

V súvislosti so sledovaním bocianov bielych Vlasáková na sociálnej sieti uviedla, že podľa štatistiky musí rodičovský pár v čase výchovy zabezpečiť pre štyri mláďatá denne aspoň tri kilogramy potravy. Je to približne 10-hodinová pracovná zmena.

Ako Vlasáková ďalej informovala, výsledky monitoringu slúžia ako podklad k celoplošnému sčítavaniu na Slovensku. Výsledky hniezdenia z jednotlivých hniezd sú od roku 2001 zaznamenávané v internetovom atlase hniezd bociana bieleho www.bociany.sk.

Bocian biely je druhom európskeho významu a jeho spoločenská hodnota je 2300 eur. Aj na ochranu bociana bieleho a bociana čierneho sa v rámci sústavy európskych chránených území NATURA 2000 vyhlasujú chránené vtáčie územia.