Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Hradisko Valy sa cez Cyrilometodské oslavy vrátilo späť do stredoveku

Na archívnej snímke hradisko Valy, ktoré bolo významným centrom Veľkomoravskej ríše a dnes je bohatou archeologickou lokalitou. Foto: TASR/Martin Palkovič

Podujatie ponúka od 11. do 18. hodiny rôzne dobové atrakcie.

Bojná 9. júla (TASR) - Návrat do čias Veľkej Moravy a množstvo zaujímavostí z histórie ponúkajú počas celej soboty Cyrilometodské slávnosti na hradisku Valy. Niekdajšie veľkomoravské hradisko sa nachádza nad obcou Bojná v Topoľčianskom okrese.

Podujatie ponúka od 11. do 18. hodiny rôzne dobové atrakcie. "Na programe sú aj ukážky sokoliarstva či rozprávanie o včelárstve spojené s ochutnávkou medovín. Návštevníci si môžu vyskúšať aj jazdu na koni, vypočuť si rozprávanie o lesnej pedagogike a pozrieť si ukážky z rezbárskeho sympózia," uviedli organizátori.

Ako doplnili, popoludňajší program vyplnia ukážky stredovekých bojov pri dobývaní brány hradiska i šermiarske vystúpenie. Súčasťou Cyrilometodských slávností je aj slávnostná svätá omša, ktorá sa začína o 16. hodine a celebruje ju biskup František Rábek. "Záver podujatia bude patriť vyhláseniu kráľa medovín," doplnili organizátori.