Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Bojniciach je jediné múzeum neandertálskeho človeka, tam, kde žil

Medzi klenoty pravekých dejín a nezvyčajné turistické atrakcie v Bojniciach patrí Múzeum praveku Slovenska, ktoré sa nachádza v centre mesta, v mieste neveľkej Prepoštskej jaskyne, kde praveký človek neandertálskeho typu pred približne 70-tisíc rokmi skutočne žil. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Skupina nadšencov sa pred ôsmimi rokmi rozhodla zachovať túto lokalitu, pretože jaskyňa aj okolie už značne chátralo a vybudovať tam múzeum, ktoré by priblížilo návštevníkom históriu praveku.

Bojnice 31. júla (TASR) – Medzi klenoty pravekých dejín a nezvyčajné turistické atrakcie v Bojniciach patrí Múzeum praveku Slovenska, ktoré sa nachádza v centre mesta, v mieste neveľkej Prepoštskej jaskyne, kde praveký človek neandertálskeho typu pred približne 70-tisíc rokmi skutočne žil.

"Dôkazom je niekoľkotisíc nálezov kostí ulovených pravekých zvierat, vrátane mamutov, kamenných nástrojov, zvyšky ohnísk a rôznych artefaktov dokazujúcich, že v tejto lokalite počas doby ľadovej praveký človek dlhšie naozaj žil," vysvetľuje jeden zo zakladateľov a správca múzea Emil Medera. Archeológovia pokladajú Prepoštskú jaskyňu za najbohatšie nálezisko z obdobia stredného paleolitu nielen na Slovensku, ale aj v rámci strednej Európy. Vznikla približne pred 100-tisíc rokmi činnosťou termálnych prameňov, ktoré postupne vytvárali travertínovú kopu, na ktorej stojí aj Bojnický zámok. Neandertálci sa tam zrejme usadili práve vďaka teplým prameňom. Prvé výskumy v nej robil v roku 1926 bojnický prepošt Karol Anton Medvecký, podľa prepošta jaskyňu aj nazvali, uviedol Medera.

Skupina nadšencov sa pred ôsmimi rokmi rozhodla zachovať túto lokalitu, pretože jaskyňa aj okolie už značne chátralo a vybudovať tam múzeum, ktoré by priblížilo návštevníkom históriu praveku. Pod skalným previsom na začiatku jaskyne sú v životnej veľkosti postavy neandertálcov. Ako živí sa tam nachádzajú lovci mamutov, žena, aj dieťa, hrajúce sa s kosťami zvierat. Je tam tiež ohnisko, hlava mamuta, ale aj kópie pracovných a loveckých nástrojov, ktoré pravekí ľudia používali, a ktorých originály sa nachádzajú vo viacerých veľkých múzeách. K jaskyni vedie náučný chodník, kde sú umiestnené tabule, názorne prezentujúce vývoj človeka, na kresbách i fotografiách prezentujú život neandertálcov, čím sa živili, ako zakladali oheň, ako si vyrábali jednoduché nástroje. Tohoročnou novinkou je jaskyňa šamana, o ktorom sa predpokladá, že v tom čase bol takisto členom skupiny. Pribudlo aj detské ihrisko, kde si deti môžu vyskúšať lov na mamuta či iné zviera, aj obria kamenná hlava neandertálca, s typickými znakmi tohto predchodcu súčasného človeka.

"Múzeum je otvorené od jari do jesene. Ale najviac návštevníkov prichádza počas prázdnin. Najčastejšie sú to rodičia s deťmi, ale aj výpravy z detských táborov. Populárne sú aj nočné prehliadky s fakľami. Počas školského roka si v múzeu môžu urobiť učitelia zaujímavú hodinu dejepisu," dodal správca múzea.