Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Výstavbu telocvične v Bojniciach podporilo petíciou vyše 1000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Petičné hárky s 1107 podpismi doručili v stredu (29.11.) do podateľne mestského úradu, za výstavbu boli niektorí z nich lobovať aj na stredajšom rokovaní zastupiteľstva.

Bojnice 30. novembra (TASR) - Plánovanú výstavbu telocvične pri Základnej škole s materskou školou v Bojniciach podporili aj športové kluby, obyvatelia Bojníc a okolitých obcí prostredníctvom petície. Petičné hárky s 1107 podpismi doručili v stredu (29.11.) do podateľne mestského úradu, za výstavbu boli niektorí z nich lobovať aj na stredajšom rokovaní zastupiteľstva.

Obyvatelia, ako i časť mestských poslancov výstavbu telocvične odôvodňujú okrem iného súčasnými nevyhovujúcimi podmienkami pre žiakov školy a športové kluby, mesto by tiež podľa nich malo viac podporovať športujúcu mládež. Výstavbu telocvične okrem športových klubov podporuje aj rada školy.

"Podmienky, aké sa už dnes vyžadujú na telesnú výchovu, svojím spôsobom nevyhovujú preto, lebo nie všetky cvičné skupiny majú cvičebný štandard. To znamená, keď sa ročník rozdelí na dve až tri skupiny, jedna z tých skupín má podmienky, len tie druhé, menšie skupinky cvičia už v provizórnych priestoroch, tam sú obmedzené priestorom," opísal zástupca riaditeľky školy Jozef Krčík s tým, že ide hlavne o zimné, jesenné termíny, keď sa nedá cvičiť vonku, na vonkajších ihriskách.

"Máme záujem, aby bola telocvičňa v meste postavená, ale za určitých podmienok. Čiže, aby buď štát, alebo súkromný sektor prispel na telocvičňu s tým, že ako mesto by sme úverové zdroje na to vedeli poskytnúť," reagoval viceprimátor Jozef Hatvanyi.

V rozpočte na budúci rok sú podľa neho na investíciu pripravené úverové finančné prostriedky a takisto nákladové položky. "Len uvidíme, ako ďalej, či pán primátor podpíše rozpočet na rok 2018. Určite sa tým budeme zaoberať vo vedení mesta," poznamenal.

Samospráva sa rovnako bude zaoberať aj petíciou. Hatvanyi zároveň v diskusii na rokovaní nevylúčil, že by o výstavbe telocvične mohli obyvatelia nakoniec rozhodnúť v referende.

Na investíciu vyčlenilo mesto v budúcoročnom rozpočte vyše 1,5 milióna eur, pričom úverové zdroje, ktoré by malo mesto prijať, sú z toho vo výške 1,2 milióna eur. Mestský poslanec a iniciátor návrhu Jozef Barborka ozrejmil, že verejným obstarávaním by sa mali náklady znížiť, pričom zvyšné zdroje vie potom mesto v prípade výhodnej úverovej zmluvy použiť na iné investičné akcie.

Podľa vyjadrenia mestského úradu prevádzka telocvične asi nebude plne hradená v rámci prenesených kompetencií v školstve, na ktoré dostáva mesto financie zo štátu. Zámerom poslancov je získať na tento účel aj zdroje z prenájmu priestorov.

Prijatie úveru na telocvičňu vo výške 1,2 milióna eur pôvodne schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní začiatkom septembra, uznesenie však primátor František Tám nepodpísal. Jeho veto prelomili poslanci na svojom októbrovom rokovaní. O prijatí úverových zdrojov rozhoduje primátor ako štatutár mesta.