Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bojnická nemocnica má nový prístroj na vyšetrenie zraku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Na vyšetrenie sa môžu pacienti objednať len po odporučení ambulantným oftalmológom.

Bojnice 3. februára (TASR) - Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach rozšírila vybavenie očného oddelenia o nový prístroj na diagnostiku cievnych a metabolických ochorení sietnice. Informovala o tom v piatok na svojom webe.

"Optická koherentná tomografia (OCT) umožní rýchlo a bezbolestne získať našim lekárom ešte presnejšie a podrobnejšie údaje o oku pacienta, čo zefektívni ich prácu pri určovaní diagnózy a následnom výbere liečebného postupu," uviedla nemocnica.

Prístroj Angio DRI OCT Triton plus podľa nej slúži na vyšetrenie sietnice, terča zrakového nervu a analýzu predného segmentu oka. Umožňuje vyšetrenie sietnice v rezoch, pričom takto je možná presná analýza a detekcia porúch v jej vrstvách.

Angio OCT patrí medzi najnovšie neinvazívne zobrazovacie techniky sietnice. "Jednou z hlavných výhod vyšetrenia je, že nie je potrebné aplikovať kontrastnú látku, je možné ho použiť aj počas tehotenstva a u pacientov s alergiou. Aplikovanie kontrastnej látky bolo v týchto prípadoch totiž častou kontraindikáciou," spomenula nemocnica. Ide podľa nej o vyšetrovaciu metódu využívanú na diagnostiku cievnych a metabolických ochorení sietnice, patrí sem diabetická retinopatia, vekom podmienená degenerácia makuly, oklúzie ciev sietnice či cievne anomálie. Na vyšetrenie sa môžu pacienti objednať len po odporučení ambulantným oftalmológom.