Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Bojnická nemocnica má poskytovať zdravotnú starostlivosť bez obmedzení

Na snímke zdravotné sestry a zdravotný brat pred budovou Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, 12. januára 2016. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra, v nemocnici ich pracuje 356.


Bojnice 29. januára (TASR) - V Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach trvalo na svojej výpovedi k dnešnému popoludniu šesť sestier z pôvodných 92, ktoré sa vlani koncom novembra pridali k hromadným výpovediam v nemocniciach. Informovala o tom vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jana Paulínyová.

O späťvzatie výpovedí požiadali vedenie nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK všetky sestry z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, interného i psychiatrického oddelenia. Nemocnica prijala od novembra 2015 namiesto odchádzajúcich sestier šesť nových. "NsP v Bojniciach tak bude aj po 1. februári, kedy končia sestrám výpovedné lehoty, poskytovať pacientom zdravotnú starostlivosť bez obmedzení," skonštatovala Paulínyová.

Rokovanie o sťahovaní výpovedí mal podľa predsedníčky odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek v bojnickej nemocnici Vlasty Oslicovej sprevádzať nátlak na sestry zo strany riaditeľstva. Ako vo štvrtok (28.1.) povedala pre TASR, na sestry bol vyvíjaný nátlak, že keď výpovede nestiahnu, zatvoria sa oddelenia. "Trenčiansky samosprávny kraj a vedenie NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach oceňuje postoj sestier, ktoré späťvzatím výpovedí deklarovali, že im na pacientoch záleží," zdôraznila Paulínyová.

Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra, v nemocnici ich pracuje 356. Tento mesiac sa k nim pridali aj ich kolegyne z ďalšej nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, a to z NsP v Považskej Bystrici. Toto zdravotnícke zariadenie k dnešnému dňu podľa Paulínyovej eviduje jednu výpoveď z pôvodne podaných 13 a od 1. februára tam nastupuje jedna nová sestra.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominat Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Okrem sestier z bojnického a považskobystrického zdravotníckeho zariadenia podali hromadné výpovede aj ich kolegyne v Trenčíne, Košiciach, Trnave, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Trstenej, Čadci a Poprade. Asi 600 sestrám má výpovedná lehota uplynúť na konci februára, ďalšej vyše stovke o mesiac.