Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Káva či koncerty, aj to čaká návštevníkov v Botanickej záhrade UPJŠ

Na snímke novootvorená kaviareň Botanicafé v zrekonštruovanej budove Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach 9. júla 2022, v ktorej sa konal botanický SWAP rastlín. Foto: TASR František Iván

V auguste pozýva BZ UPJŠ na koncert klaviristu Norberta Daniša (7. 8.) i finalistu hudobnej súťaže Košický zlatý poklad v roku 2021, skupiny 7 P. M. (14. 8.).

Košice 10. júla (TASR) - Po koncertoch a umeleckej výstave v predošlých dvoch rokoch organizuje Botanická záhrada (BZ) Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach kultúrny program aj počas tohto leta. V priestoroch, ktoré podstúpili rekonštrukciu, tiež pribudla kaviareň, v ktorej sa v sobotu (9. 7.) uskutočnil swap rastlín.

Ako informovala hovorkyňa košickej UPJŠ Laura Hoľanová, v nedeľu o 18.00 h vystúpi v BZ 30-členný univerzitný spevácky zbor Chorus Universitatis Šafarikianae. "Hlavným bodom hudobného leta v BZ UPJŠ bude vystúpenie skupiny Modus 24. júla o 18.30 h," uviedla s tým, že v prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v budove Alfa v Kasárňach Kulturparku s polhodinovým časovým posunom.

V auguste pozýva BZ UPJŠ na koncert klaviristu Norberta Daniša (7. 8.) i finalistu hudobnej súťaže Košický zlatý poklad v roku 2021, skupiny 7 P. M. (14. 8.).



Uprostred leta tiež v BZ sprístupnia výstavu SCUPA - Sculpture Park, na ktorej spolupracovali košická VUNU Gallery a Fakulta umení Technickej univerzity v Košiciach.

Po ukončení rekonštrukcie priestorov BZ UPJŠ vznikol priestor pre kaviareň. Podľa slov vedúceho Katedry botaniky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ Michala Gogu zavíta do BZ počas roka veľa návštevníkov, okrem toho v týchto priestoroch sídlia aj katedra botaniky a katedra genetiky a počas semestra ich navštevuje veľa študentov, denne tam sú taktiež pracovníci BZ. "Všetci títo ľudia si budú mať teraz možnosť posedieť v príjemnom prostredí a vychutnať si kvalitnú kávu či iné občerstvenie," ozrejmil dôvod vzniku kaviarne pre TASR. Ako doplnil, ďalší z kampusov Prírodovedeckej fakulty UPJŠ tak bude mať tiež "príjemné miesto na stretávanie sa".

Na snímke novootvorená kaviareň Botanicafé v zrekonštruovanej budove Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach 9. júla 2022, v ktorej sa konal botanický SWAP rastlín.
Foto: TASR František Iván


V sobotu sa v BZ UPJŠ uskutočnil aj druhý swap rastlín, ktorým občianske združenie (OZ) BotaniKE nadviazalo na úspešný projekt spred dvoch rokov. "Cieľom je, aby ktokoľvek, kto má doma namnožené rastliny alebo nechcené rastliny a chcel by ich niekomu darovať, mohol tak urobiť," vysvetlil pre TASR predseda OZ Martin Pizňak. Keďže má aktivita slúžiť nielen na výmenu rastlín, ale i skúseností, návštevníci sa na swape mohli naučiť, ako založiť rastlinné terárium, či nechať si poradiť, čo robiť s chorou rastlinou, od fytopatológa.

Počas prázdninových mesiacov je BZ UPJŠ pre verejnosť otvorená denne, vonkajší areál je v riadnom režime okrem letných koncertov sprístupnený v čase od 9.00 do 18.00 h, expozície v skleníkoch do 17.00 h. Informácie o podujatiach zverejňuje BZ na svojej webovej stránke a sociálnej sieti.